Донка Минчева от Арбанаси направи 101 години

Донка Минчева от Арбанаси направи 101 години
ДОСТОЛЕПНИТЕ 101 ГОДИНИ НАВЪРШИ ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯТ ЖИТЕЛ НА РЕГИОНА ДОНКА МИНЧЕВА ОТ АРБАНАСИ.

„ТАЗИ ГОДИНА ТЯ ПРАЗНУВА СКРОМНО, защото позакъса със здравето, но доста хора я уважиха с букети и пожелания”, разказа кметът Тодор Кръстев.

Според столетницата тайната е „да не спираш да се усмихваш и да не лишаваш душата и тялото си от нищо. Като ти се хапва и пийва – хапваш и пийваш, но без да прекаляваш. Освен това човек трябва не бива да се лишава от винце и ракийка и да гледа да е спокоен.

Родената на 16 април през далечната 1918 година Донка Попова дълго време е работила като екскурзовод в Арбанаси.

Лично е посрещала цар Борис и сина му Симеон, на който изнесла пространна беседа. Помни незабравимите си срещи с Невена Коканова и Раде Маркович по време на снимките на култовия филм „Крадецът на праскови“, за който селото е използвано за декор.

„Леля Дора е живата история на Арбанаси – прекрасен и жизнен човек, който е пример и вдъхновение за всички с неизчерпаемата си енергия и чаровна усмивка. Когато човек е добър и богат вътрешно, Господ го дарява със спокоен и дълъг живот“, коментира и кметът Кръстев.

Дълголетничката е коренячка арбанашчанка, а съпругът й е бил 15 г. кмет. Една от най-големите й житейски драми е, че за 40 дни погребва и него, и дъщеря им. Момичето умира от бъбречно заболяване само на 28 г. Няколко седмици по-късно от този свят си отива и съпругът й Александър Попов. Годината е 1977-ма.

Независимо от трудностите духът и умът й са здрави и усмивката не слиза от лицето й. / edinnabulgaria.com

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.