Първи златен медал за български ученик на Менделеевата олимпиада в Русия

Първи златен медал за български ученик на Менделеевата олимпиада в Русия
Първи златен медал за България на Менделеевската олимпиада по химия.

Със сребърни и бронзови медали се прибраха и българските участници във Всерусийската Олимпиада по математика.

В състезанието по химия се включват представители на повече от 53 държави, сред тях и Китай. България участва в състезанието в Русия от 2004 година и за първи път български ученик печели златото, съобщи bTV.

Златният медал спечели възпитаникът на Националната природо-математическа гимназия Камен Петров. Любопитството и състезателният дух го водят към към победата, а между науката и него се получава химия още с първия успех от състезание.

“Ставаш по-добър, в това което харесваш да правиш и то те прави щастлив. Това е смисълът!”, каза дванадесетокласникът пред БНТ.

23 теоретичини и 2 експериментални задачи са препятствието пред медалите в Санкт Петербург.

“Едната беше свързана с това да обърнем конфигурацията на една амионкиселина, а другата беше свързана с определянето на аминокиселина в някаква проба”, уточни Камен.

“Не се публикуват някакви задачи, с които да се подготвим. Просто трябва от всичко да знаем по нещо, но да го знаем на сравнително високо ниво”, добави Евгени Сателов, носител на сребърен медал.

“Децата са много талантливи и наистина полагат много труд, с което сега постигат успех”, коментира гл. ас. Даниела Цекова, която е техен предподавател.

Колегата й доц. Христо Чанев пък добави:

“Самоусъвършенстването е основната идея, която ги движи напред”.

Досега страната ни винаги е получавала отличия, но на Великден участниците се завърнаха с щастливата новина за най-високото сред тях.
Източник: Дир.БГ

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.