За историята – България спечели медал при мъжете от световно по биатлон!

За историята – България спечели медал при мъжете от световно по биатлон!
За първи път в историята България спечели медал от световно първенство по биатлон при мъжете.

Владимир Илиев се пребори за сребро в индивидуалния старт на 20 км в Йостерзунд (Шв), постигайки резултат, който звучеше като химера.

31-годишният троянец, на когото често куца стрелбата, свали 19 от общо 20-те мишени и с марковото си бързо бягане стигна до второто място.

Златото отиде при безгрешния на стрелбището германец Арнд Пайфер.

Един от най-добрите норвежци – Тарйе Бьо, също като Илиев допусна един пропуск, но бе по-бавен с 0,4 сек от Владо и се задоволи с бронза. В класирането за преминаване на трасето българинът е 9-и от 98 завършили биатлонисти. Той е по бавен с 1,14,6 мин от лидера Симон Дестьо (Фр).

“Все още не мога да осъзная какво се случи. Много съм щастлив, че всичко се получи. След пропуска на втора стрелба си помислих, че днес може да съм много високо в класирането, но въобще не можех да си представя, че ще взема медал. Дадох всичко от себе си и резултатът сам си дойде. Последната обиколка беше много тежка. Не ми беше останала почти никаква енергия. Виждам, че и при другите така стана. Вижте Тарйе Бьо например”, каза Владо пред “Евроспорт”.

До днес най-предното класиране на българин в шампионат на планетата бе 5-о място. На световните първенства през 1982 и 1985 г. Владимир Величков се нарежда на тази позиция в спринта.

Владо Илиев имаше досега 6-о място на такъв форум – през 2015 г. в преследването. 2 г. по-късно постижението му повтори Красимир Анев в спринта.

При дамите България има 4 индивидуални отличия от световно по биатлон. Сребро печели Цветанка Кръстева – в спринта през 1989 г.

Екатерина Дафовска има 2 бронзови медала в индивидуалната дисциплина на 15 км, а Ива Шкодрева – един.

В Йостерзунд много силно се представи и Димитър Герджиков. Също със само 1 пропуск чепеларецът се нареди 21-и.

Европейският шампион в дисциплината Красимир Анев е 27-и с 2 грешки.

Антон Синапов не свали 6 мишени в първите 3 стрелби и не завърши.

Последната обиколка беше може би най-тежката в последните 20 състезания. Това обяви на пресконференцията след индивидуалния старт на 20 км Владимир Илиев – първият българин, спечелил медал от световно първенство по биатлон.

31-годишният троянец сътвори чудо в Йостерзунд (Швеция), стигайки до среброто в дисциплината, която по принцип е най-слабата му. За да стане втори в света, той свали 19 от 20 мишени и отново бяга страхотно.

Първият българин с медал от световно по биатлон е на върха на пирамидата от съотборници и хора от щаба. С бялото яке е президентът на федерацията Екатерина Дафовска, която донесе единственото злато на България от зимни олимпийски игри.

Българско знаме се вее на церемонията.


Източник:24chasa

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.