Стефан Пройнов: Историята на първата Българска банкнота


Стефан Пройнов: През 1 август на 1885 г. е отпечатана първата книжна двайсетолевка.

Това е първата златна емисия на България и както може да се прочете на самата банкнота: „Въ замяна на тая банкнота Българската народна банка плаща предявителю двадесеть лева злато”. Двайсетолевката със сериен №000001 още се пази в музей в Габрово, въпреки че е със скъсано ъгълче. Причината да е точно там е, че именно габровец я е „спасил”. Ценната находка попада по някое време в ръцете на габровеца Васил Тюлюмбаков, а след смъртта си той я завещава на сина си, който е даскал. И двамата са наясно, че това е ценна находка, защото са забелязали серийния номер.
Така първата българска банкнота е предадена в Регионалния исторически музей на Габрово. Предадена не е точната дума, защото учителят е получил срещу нея 250 лева през далечната 1961 година.

Стефан Пройнов: Днес такава банкнота се търгува на пазара между 5000 и 6000лв., но точно тази с този сериен номер би струвала далеч повече. Първата банкнота се различава много като формат, защита и дизайн от сегашните книжни пари. В левия ъгъл на лицевата й страна е изобразен държавният герб, а в надписите се четат и две руски думи. На нея няма нито образи на велики хора, нито картини. Такава художествена стойност банкнотите ни придобиват по-късно.

А решението кой да бъде изобразен върху банкнотите с различен номинал никак не е лесно. И досега Управителният съвет на БНБ назначава т. нар. художествен съвет, който се състои от художници, историци и хора на изкуството и културата. Те определят личностите, чиито образи ще се появят върху парите. Така на съвременните банкноти ние виждаме лицата на исторически и духовни лица дори.

Стефан Пройнов: Ще допълня, че тази банкнота от 20 лева емитираната през 1885 е отпечатана във формат 1500:100мм.

В Тираж от 275 000 екземпляра с воден знак БНБ в печатницата на Санкт Петербург и е била в обръщение от 01.06.1885г. до 01.07.1907г. Някога парите макар и от хартия са били обезпечени със злато, но днес обаче не е така и стойността им не е гарантирана.

Източник: fakeart.eu

Виж още от: bulpress.eu

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.