Сбогом на Енергото: Слагаш соларни керемиди и мъките свършват

Руска компания от Aнапа изобретява иноваривни керемиди с фотоклетка.

Те са самопочистващи се и са защитени от сняг, градушка, листа и мръсотия.

Фирмата вече е започнала производството на соларни керемиди близо до Анапа, а керемидите с вградени слънчеви клетки, монтирани на покрива на къща до града, вече дават първите киловати енергия.

Това ли е бъдещето, вече се питат и наши майстори? Ще заменят ли соларните керемиди, другото познато решение за покрива – соларните панели.

Запознати разказват, че решението е съвсем просто – в керемидите, направени от глина, е вградена по една соларна клетка. Тя е поставена така, че при нареждането им върху покрива да бъде изложена на слънце.
Соларните керемиди не се различават от стандартните, като размер и форма, но соларните произвеждат енергия от 13 до 63W.

Този вид фотоволтаични устройства имат по-малка ефективност от соларните панели, но производителите им усилено работят за подобряването на този показател.

Те се поставят подобно на битумните керемиди и се монтират сравнително бързо. Най-удобно е това да стане заедно с изграждането на покрива.

Експерти предупреждават, че те излъчват топлина, която трябва да може да се понесе от повърхността, върху която са монтирани. В летните сезони е задължително да се осигури много добра вентилация на таванските помещения и подпокривни пространства, за да се избегне прегряване.

Соларни керемиди могат да се намерят и на нашия пазар. Те са патент и производство на италианската компания Gielleplast Sas. / в. Марица

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.