149 години от гибелта на Васил Левски

149 години от гибелта на Васил Левски
България отбелязва 149 години от гибелта на Васил Левски.

Денят ще бъде почетен в родния му град Карлово с възпоменателна церемония. По-рано ще се проведе кръгла маса на тема: „Васил Левски, четническите акции и комитетското дело“ с участието на учени от цялата страна.

Годишнината ще бъде отбелязана в Ловеч с панихида и възпоменателна церемония пред паметника му в града. От 17:30 ч., по традиция в храма „Успение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за Апостола. След нея паметта на Васил Левски ще бъде почетена с поклонение и военен ритуал пред паметника на Апостола, който си издига над Ловеч.

На двете събития ще присъства и вицепрезидентката Илияна Йотова.

От 19.00 ч. в салона на ловчанското читалище „Наука“ квартет „Светоглас“ ще изнесе концерта „Любимите песни на Апостола“.

Отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски ще продължи и на 19 февруари с традиционния туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче, гражданско поклонение на мястото, където е заловен Апостолът и Националното факелно шествие „149 години безсмъртие“.

С панихида, „Караул на паметта“ и прожекция на филма „Левски пред съда на Портата и на историята“ в Добрич ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Васил Левски. През целия ден жители и гости на града могат да положат цветя на паметника на Апостола на свободата пред църквата „Свети Георги“, а младежкият дом „Захари Стоянов“, е подготвил фотодокументална изложба, предоставена от Националния музей „Васил Левски“ Карлово.

Поредицата от събития в Добрич ще започнат с концерт на възрожденски песни, в изпълнение на Духовия оркестър с диригент Стоян Монов. Панихида ще отслужи протойерей Емаунил. Учениците от Финансово стопанската гимназия „Васил Левски“ са подготвили провеждането на „Караул на паметта“, като всеки посетител ще получи брошура с рисунка, стихотворение и есе, посветени на Апостола на свободата.

Младежкият център ще се опита да предизвика младите хора да четат и мислят за Васил Левски чрез поредица от мотивационни срещи. В Регионалната библиотека ще се прожектира филмът „Левски пред съда на Портата и на историята“.

Целта на общината е през целия ден да имаме поводи да си спомняме за Левски, посочи зам.-кметът д-р Емилия Баева.

Днес и утре всеки посетител на Националния военноисторически музей с помощта на музеен експерт ще може да се запознае отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски, съхранявани в музея. Посетителите ще могат да си припомнят и най-ценното наследство на Апостола – словото, пресъздало идеала му за свобода.

Loading...

А думите на Левски, записани в неговите писма и личното му тефтерче, ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.