Сълзите са средство за емоционална устойчивост

Сълзите са средство за емоционална устойчивост

Много хора смятат, че плачът и сълзите са израз на слабохарактерност.

Според проучване на британски изследователи сълзите са средство за емоционална устойчивост.

Невролозите отбелязват, че плачът и сълзите са естествен природен процес. Това е нормална и адекватна реакция на организма в случаи на различни фактори, които предизвикват силни емоции. Те могат да бъдат и положителни и отрицателни.

Британските специалисти подчертават, че човек не трябва да сдържа сълзите си. Те освобождават тялото от токсини и редица вредни вещества, които се отделят по време на емоции.

Към тях се причисляват и стресовите изживявания и хормони. Учените обясняват, че сълзите имат ролята на почистваща функция за организма.

Плачът стимулира производството на хормона ендорфин, което се явява като вид болкоуспокояващо средство за тялото. Това се отразява и морално и физически на състоянието на човек. Именно затова сълзите помагат човек да се справи с нервното напрежение или да изживее радостна емоция.

Според специалистите хората, които сдържат сълзите си губят постепенно здравето и психиката си. След проведено проучване е установено, че 85% от жените и 73% от мъжете стават по-спокойни и по-малко раздразнителни след плач. Сърдечният ритъм и дишането се забавят и човек преминава в едно биологично по-скопойно и емоционално състояние.

Британските учени подчертават, че истински силните жени и мъже имат самосъзнанието и силата да плачат винаги, когато имат нужда, защото сълзите освобождават и прочистват емоционално тъгата и стреса. / Фрамар

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.