Какво е да си номер едно в Германия

Какво е да си номер едно в Германия
Българският актьор Самуел Финци е най-добър актьор в… Германия.

Той беше обявен за такъв от 42 немски театрални критици заради хитовата си роля на Владимир от „В очакване на Годо” от Самюел Бекет.

Иронично или не, режисьор на постановката в „Дойчес театер” е… Иван Пантелеев. Български творци жънат бурни успехи на германска сцена (спомнете си и фурора, който предизвика преди години, а и все още Теди Москов), вместо да радват родните почитатели на Мелпомена.

Но лошо няма, България все пак е част от Обединена Европа. Санчо Финци е получавал и други признания в страната на Гьоте и Шилер – „Най-добър млад актьор” през 1993 и театралната награда на Берлин през 2011 г.

Синът на големия Ицко Финци избяга в Германия още преди падането на Берлинската стена и като културен имигрант преживя всички последствия от своето решение – с много слаби познания по езика и мечта да направи кариера не в миенето на чинии или карането на камион или такси, а точно в театъра.

След няколко доста трудни години обаче, лека-полека той разгърна артистичния си талант под режисурата на друг  българин – Димитър Гочев, също напуснал по времето на социализма.

За нашите творци там обстановката е идеална да развихрят нестандартните си идеи – нещо, което по това време е трудно приемано или изобщо не у нас.

През всичките тези години следящите театралната и киносцена българи отлично го помнят и с постоянните си завръщания тук и участията му в знакови филми на прехода – „Аз, графинята” (1989), Немирната птица любов” (1990), „Опашката на дявола” (2001), абсурдната комедия „Хълмът на боровинките” (2002), „Цветът на хамелеона” (2013) и сравнително новия телевизионен сериал „Четвърта власт”.

Днес Санчо Финци е на 49 години и живее в Южна Франция със своето семейство с две деца.

Той работи много, пътува по Европа и целия свят и доказва, че когато някой е талантлив, не му пречи нито сянката на голямото актьорско присъствие на баща му, нито факта, че е роден и израснал в бившата „16-та република на СССР”.

Поздравления за високото признание и още по-големи успехи по всички сцени и филмови ленти, в които участва! / bgnow.eu

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.