Днес 16 майки благодарят на Бога за милостта към рожбите им! Ами ако беше се случило най-страшното…

Днес 16 майки благодарят на Бога за милостта към рожбите им! Ами ако беше се случило най-страшното…

„Кога по дяволите ще направите нещо по този въпрос? От кога рева и не спирам да пиша по темата за болните и възрастните шофьори… Майтап ли ви се струва това? А? Майтап?“, това написа на страницата си във Фейсбук Елица Буенова – адвокат на пострадали при ПТП.

Коментарът й е по повод катастрофата с автобус в Габровско. Пътнотранспортното произшествие стана вчера. Автобусът, с който са пътували 16 деца от детско-юношеската школа на „Литекс“ се вряза в дувар на къща в село Гостилица, община Дряново малко преди 16.00 ч. 73-годишният водач е починал зад волана. При завой автобусът е излязъл от пътното платно. Според медиците шофьорът вероятно е починал преди катастрофата. Предполага се, че е получил инфаркт. Децата пък споделят, че малко преди катастрофата автобусът е започнал да криволичи.

Очевидец на инцидента сподели, че треньорът на децата е отворил вратата на автобуса, а екипите на Спешна помощ са пристигнали много бързо.

„Децата бяха много изплашени, прибрахме ги вкъщи на топло, докато дойдат да ги вземат с друг автобус – много добри и любезни деца“, каза Росен Димитров.

А ето как продължава коментара си адвокат Елица Буенова:

„Тези 16 деца и техните майки и този път извадиха късмет, така както преди 1-2 години цял автобус с футболистчета. Но ако беше се случило най-страшното, кого трябваше да разпънем на кръст на някой площад? Не чакайте да се случи най-страшното. Предупрежденията се засилват и скоро някой ще плати ЖЕСТОКА цена за бездействието ви.

И не ми казвайте, че може да се случи на всеки. Да си на 73 не е като да си на 40-50. И не ме интересува, че човекът си е изкарвал прехраната. Ама изобщо не ме интересува…. И все пак му благодаря, защото е спасил децата. Не знам подробности, но в случая с футболистите водачът беше предусетил, беше отбил и почти спрял. Надявам се това да им е осигурило място в Рая“.

Невена Иванова, която е учредител на Фондация „Добротворци“, също си задава въпроса: Защо, за Бога, законите ни позволяват 73 годишен човек да има право да управлява автобус, пълен с деца?

„Истинско чудо! Всички 16 деца на около 10 годишна възраст са невредими след удара на автобус в стена край Габрово снощи. Казаха, че децата са били приютени в къщата, пред която се е случил инцидентът, че са силно стресирани, че са извозени с друг автобус и че вече са при родителите си. Днеска 16 майки благодарят на Бога за милостта към рожбите им!“, написа тя.

И Диана Русинова – експерт по пътна безопасност, основател и председател на Европейския център за транспортни политики, търси отговор на абсолютно същия въпрос.

„Сещам се за един много съществен въпрос по случая. Защо държавата ни позволява на 73 годишен мъж да вози деца? Това не е критика към човека, който вероятно е бил принуден в пенсионна възраст да работи, за да може да се изхранва, напротив. Но пък от друга страна е редно да се запитаме, дали е безопасно? Съболезнования към близките на починалия“, написа тя.

Русинова изтъква в коментарите под поста си, че възрастните хора имат по-забавени реакции, виждат по-лошо, а понякога слухът им е намален.

„Аз не искам да кажа, че възрастните хора не бива да шофират, но да возиш автобус с деца? Не мислите ли, че редно именно когато превозваме деца да гарантираме в максимална степен тяхната безопасност?“, попита тя.

През месец май изданието inPoland съобщи, че в страните от Европейския съюз от януари 2024 г. влизат в сила нови изисквания за шофьорите над 65 години.

В ЕС шофьорите над 65 години ще трябва да преминат психологически преглед за подновяване на шофьорските книжки. В противен случай те ще бъдат лишени от правата си. Затегнатите изисквания са част от проекта Vision Zero. Той е предназначен да подобри пътната безопасност в Европа и да намали броя на произшествията.

Резултатите от психологическите изследвания ще покажат дали водачът има евентуални проблеми с концентрацията. Ако резултатът потвърди опасенията, тогава такъв шофьор вече няма да може да управлява кола.

ЕС също планира да въведе опреснителни курсове за шофьори над 70 години. Експертите отбелязват, че тази категория най-често попада в катастрофи.

Друго нововъведение може да бъде намаляване на валидността на шофьорските книжки за възрастни граждани. Например предлага се шофьорите на възраст над 70 години да подновяват книжката си на всеки пет години със задължителни психологически прегледи на всеки две години.

И така – отново на дневен ред е темата за това трябва ли да има задължителни тестове за по-възрастните шофьори и трябва ли въобще да се качват зад волана на автомобили. Не се колебайте да изразите мнението си в коментарите под публикацията.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.