ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА НАТО, МИГ-29 НЕ Е СЪВМЕСТИМ С ТЯХ! НЕГОВИЯТ РЕМОНТ ЩЕ СТРУВА КОЛКОТО НОВ САМОЛЕТ

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА НАТО, МИГ-29 НЕ Е СЪВМЕСТИМ С ТЯХ! НЕГОВИЯТ РЕМОНТ ЩЕ СТРУВА КОЛКОТО НОВ САМОЛЕТ

По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов тип изтребители за нуждите на Военновъздушните ни сили, допълни Радев в коментар за идеята на военния министър Красимир Каракачанов, който предложи, преди да се тръгне към покупката на нови изтребители, да се ремонтират старите съветски машини МиГ 29, които могат да се използват до 2029-2030 година, когато изтича ресурсът им.

Според държавния глава обаче вложените в МиГ-29 средства няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет.

„Трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. МиГ-29 не е съвместим с нашите партньори.

И друго важно нещо е, че разходите за отбрана трябва да бъдат ефективни.

Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да решим за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ- 29“, коментира Радев, който се срещна с командирите на военните формирования в Бургас.

Според държавния глава първо трябва да се прецени за колко време ще бъдат осъществени доставките на новия боен самолет за българските ВВС и на тази основа да бъдат направени разчетите за поддържането на МиГ-29 за периода, в който ще бъде извършен преходът към усвояването на новите бойни самолети.

Радев се срещна и с личния състав и запозна военните моряци с действията на държавните институции за решаване на проблемите, свързани с кадровото развитие, повишаване на заплащането, снабдяването с униформи, доставки на храна и оборудване и др. / pan.bg

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.