Повечето българи милеят и страдат по времето на Тато, тогава било по-хубаво

Повечето българи милеят и страдат по времето на Тато, тогава било по-хубаво
30 години след падането на комунизма малък процент хора в бившия източен блок съжаляват за паметните политически, социални и икономически промени, но в същото време малцина са удовлетворени от нещата днес и много се безпокоят за бъдещето.

Това пише британското издание „Гардиън“, цитирано от Нюз бг, позовавайки се на социологическо проучване на Pew Research Center в 17 държави, включително 14 страни членки на ЕС.

От сондажа става ясно, че повечето хора в Централна и Източна Европа като цяло приемат демокрацията и пазарната икономика. До 85% от хората одобряват промените в Полша, Източна Германия и Чехия, но по-малко от 55% в България, Украйна и Русия.

Авторите на изследването отбелязват, че това най-общо отразява различните възприятия как индивидуалните държави са се развивали от събитията през 1989-1991 г., когато вълна от оптимизъм залива Европа, довело до падане на стени и режими и отваряне на обществата и пазарите.

Повечето поляци, чехи и литовци и повече от 40% от унгарците и словаците смятат, че повечето хора в държавите им са по-добре в сравнение преди 30 г.  В Русия, Украйна и България повече от половината са на мнение, че сега нещата за повечето хора са по-лоши в сравнение с комунистическата ера.

Запитани какво смятат за развитието на страните им, държавите от Централна и Източна Европа са най-положителни за образованието (65%), жизнения стандарт (61 на сто) и националната гордост (58%). Те са по-малко щастливи относно закона и реда (44%) и семейните ценности (41 на сто). 53% са на мнение, че здравеопазването е по-лошо сега в сравнение с комунизма. Но във всичките бивши комунистически държави хората „като цяло са песимистични относно функционирането на политическата система и за конкретни икономически въпроси като работните места и неравенството“.

Когато стане въпрос за бъдещите икономически перспективи, държавите от бившия източен блок са по-големи оптимисти от Запада:

Около 60% от украинците, поляците и литовците смятат, че децата им ще бъдат по-добре в сравнение с родителите им. По-малко от 25% смятат това в Гърция, Испания, Италия, Великобритания и Франция. В Полша, Литва и България е най-висок процентът на хората, които гледат положително на ЕС, като в първите две държави е над 80%. Изследването също разкрива голямо разделение между Изтока и Запада по отношение на социалните въпроси.

Loading...

Западът е с далеч по-прогресивни възгледи: 94% от шведите и 89% от испанците вярват, че хомосексуализмът трябва да бъде приет от обществото в сравнение с 28% в Литва и 14% в Украйна. В проучването от май до август тази година са участвали 18 979 души. / bgspomen.com

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.