Българка влиза в рекордите на “Гинес” с най-мощния глас (ВИДЕО)

Българка влиза в рекордите на “Гинес” с най-мощния глас (ВИДЕО)

Народната певица Смиляна Захариева успя да “надвика Гинес”.

От книгата за рекордите направиха официални измервания на мощния й глас в изпълнение на “Излел е Дельо хайдутин“ и се оказа, че тя е отгоре с 3 децибела.

Условията на екипа за световния рекорд бяха измервателният уред да е на два метра и половина от Смиляна и да се намира на метър и половина височина от земята, да се замери в пространство с тишина до 60 dbc и да задържи 5 секунди гласа си в най-мощната му фаза.

“Беше много трудно, защото изискванията на екипа на Гинес бяха много сурови. Първоначално дори искаха това замерване да се направи в отворена среда, но аз им обясних, че да крещиш и да пееш е различно, защото в по-шумна среда уредът не може да отчете прецизно.

Освен това разположението на измервателния уред на 1.5 метра също усложняваше задачата, защото звукът има характеристиката да се качва нагоре“, разказа певицата.

При тези трудни изисквания Захариева е достигнала коефициент на мощност на гласа от 113.8 dbc, а прагът поставен от Гинес е бил 110. Според изчисленията на проф. Чушков, препоръчан да се включи в проекта от специалистите, мощта на гласа до нея е била с 143.8 dbc, а в главата на изпълнителката – 153.8 dbc.

Екипът на Гинес е поставил условие замерването да се извърши с най-висококачествения шумомер – Cassella, пише “Телеграф”.

Смиляна Захариева се е допитала до астролог на коя дата гласът й ще е най-силен, за да се направи замерването. Ивелина Рускова й сметнала, че това ще е на 27 септември. До последно обаче певицата пазеше в тайна деня на събитието, за да могат с екипа й да се съсредоточат върху поставените цели и изисквания.

Световният рекорд се държи от Ник Стефънсон, който обаче достига своите над 123 децибела с викане. Поради липса на подобен аналог представителите на Гинес насочили пловдивчанката да се включи в състезание за крещене, но тя категорично отказала. Не се отказала обаче да намери начин да покаже, че гласът може да бъде красив, мощен и въздействащ без да се крещи истерично, а да пее.

След успешния запис в студиото на Мирослав Стоянов под тепетата Захариева и екипът й ще изпратят данните и те ще бъдат разгледани от комисия, която да потвърди постижението й за вписване в Книгата с рекордите на Гинес. / varna24

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.