1979 г-Открита е Международната детска Асамблея “Знаме на мира”(Статия)

1979 г-Открита е Международната детска Асамблея “Знаме на мира”(Статия)
Международната детска асамблея “Знаме на мира” е фестивал на детското изкуство под егидата на ЮНЕСКО, организиран по идея на Людмила Живкова.

България е домакин на първата асамблея през 1979 г., в която участват деца от 79 държави. Поставени са 68 различни камбани в парк-комплекс „Камбаните“ в София, разположен в подножието на Витоша, отвъд Околовръстния път, край жилищен комплекс „Младост-4“, срещу днешния Бизнес парк София.

Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 години. Асамблеята от 1988 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави.

През 1990 г. обаче са закрити изградените 18 чуждестранни структури „Знаме на мира“. През 1999 г. Евгения Живкова – дъщерята на Людмила Живкова, възстановява асамблеята. Само деца могат да бият камбаните.

Целият този проект се обединява от мотото “Единство, творчество и красота”. Името и девизът на асамблеята са взаимствани от философската система на Николай Рьорих – руски художник и философ. Асамблеята е приета като нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира, и е подкрепена от ООН, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и други международни организации.

Loading...

През 1987 г. ООН удостоява „Знаме на мира“ със званието „Вестител на мира“. До 1989 г. в София се провеждат четири асамблеи и четири срещи на деца от целия свят. В тях са участвали общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България. / bgspomen.com

 

 

 

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.