Чудотворната и лечебната сила на българските православни икони

Чудотворната и лечебната сила на българските православни икони
В летописите на българските църкви и манастири се пазят безкрайни сведения за чудотворни икони, които непрекъснато даряват изцеление на идващите с вяра при тях – болните се изцерявали,

бездетните се сдобивали с рожба, прокажени се очиствали, разлабени прохождали и не само на християни помагали и на мюсюлмани не изоставяли.

Бог проявява своята сила и благодат по особен начин, в някои места, предмети и икони. Чудотворните икони, специфични не със своето изображение или материал, а с начинът, по който Бог изпраща своята милост и любов, чрез тях.

Именно наличието на тези чудотворни икони е това, което прави българските манастири и църкви още по-ценни и значими за вярващите.

Славата и благодарността на хората ги е разнесла на длъж и на шир по света, защото чрез силата и магията на вярата хората получават изцеление и земно щастие.

Да се помолим всички заедно за повече мир, щастие и здраве по земята

Силата на чудотворната икона на св.Богородица “Златна ябълка” от Горни Воден

Най-много документирани съвременни случаи на чудеса има с иконата на света Богородица от асеновградския квартал Горни Воден. Иконата е наречена “Златната ябълка” заради оставената като дар ябълка от чисто злато, а описаните случаи са свързани с утехата и радостта, която св.Богородица е давала в едни от най-трепетните молитви – молитвите за рожба.

Презвитера Нина разказва за случаите с много любов и съпричастност. “В църквата водим регистър на хората, дошли да измолят от Бога чрез света Богородица рожба. Много са имената на семейства, сдобили се с желаната челяд.

Ето и някои от последните – през 2006г. дойде семейство от Пловдив. Жената  бе на 47г, а мъжът – на 50г. Днес те се радват на 2 сина – Веселин и Марио, родени на 19.06.2006г. В края на 2006г ги кръстихме в храма. Жената се бе подлагала на многократни медицински процедури, но семейството така и не успявало да се сдобие с детенце. Двамата дойдоха да измолят Божията помощ преди последната процедура инвитро, за която лекарите не давали почти никаква надежда, както заради възрастта на жената, така и заради неспособността на тялото й да задържа плода. Жената зачена. По време на бремеността семейството се  молеше горещо детето да бъде износено нормално. За лекарите е ясно какво означава бременост на 47 години при жена с проблеми в износването. Но нейната бременост мина изключително леко. Бог ги дари не с едно, а с две прекрасни момченца – живото доказателство за безкрайната Божия помощ към хората. ”

Друг случай на раждане на детенце е свързано с кражбата на чудотворната икона от храма, продължава разказа си презвитера Нина. “На 23.02.2006г. имаше дело във връзка с кражбата на иконата. Трябваше да я транспортираме до Велико Търново с кола на СОТ и да я върнем обратно. Иконата бе придружена от 2 охранители. Когато след делото върнахме иконата, единият от мъжете притеснен ме попита:

– Със съпругата ми дълго време нямаме деца. Какво ли не опитвахме… Докато носих иконата по пътя, се молих тайно през цялото време, защото не е много удобно по време на работа да се показва това. Дали ще ни помогне иконата на Божията майка да станем родители?

Бяхме настрани от хората, когато мъжът тихо сподели това. Но интересно как, една от най-възрастните жени в храма, която беше доста далече от нас, възкликна:

– Ще ти помогне! Ти пази иконата с такова внимание и боязън.

Точно 9 месеца след това се роди и тяхното детенце. Нарекоха го Стилян. Този златен синджир пред иконата, на който са нанизани останалите дарове, е от благодарния баща.

Презвитера Нина , енергична, дейна и мила жена, разказва и други случаи. Техни познати дълго време нямали втора рожба. След като се помолили с вяра пред иконата, жената родила здраво момченце. Двете деца, които са помощници в храма, също са измолени пред иконата на Божията майка.

Нина разказва и за дечица, измолени от мюсюлмани. “Жената е от близко село. Тя дойде, моли, плака. И много скоро се сдоби с рожба. След време тази мюсюлманка тайно доведе и друга да се моли пред иконата.”

Има и много случаи за чудотворни изцеления. Нина ни разказва за новородено детенце с херния. Лекарите насрочили спешна операция. Семейството на свещеника се свързало с лекарите, за да разберат подробности. После успокоили родителите, доколкото могат да бъдат успокоени в такъв момент, и започнали да четат молитви пред иконата. След няколко дни, хирурзите с изумление констатирали, че детето няма нужда от операция, защото е напълно здраво. “И това бебе после бе кръстено тук”, просълзява се презвитера и продължава със следваща история: за детенце, родено с множество малформации. До навършването на годинка, детенцето претърпяло 12 операции. Родителите му многократно се молели горещо пред чудотворната икона. И днес това детенце е здраво и красиво дете.”

В регистъра, който води семейството на свещеника, са записани само деца, измолени пред чудотворната икона. “Това са живи хора, с имена, адреси, телфони. Те не са измислени. Те са реални личности. Единственото, което е нужно е силна вяра и пълно уповаване пред божията милост. И помощта на Божията майка няма да се забави”, категорична е презвитера Нина. Регистъра в църквата го доказва. Само през изминалата година в църквата са направени 30кръщавки, като 24 от тях са на деца, измолени пред чудотворната икона на Божияъа майка.

Източник “Чудотворящите целители”, автор: Дарин Алексиев. (В книгата се разказва за силата на  различни чудотворни икони. Може да си я купите в храма в с.Горни Воден)

Всеки, който е посетил прочутия храм в красивия квартал Горни Воден, е усетил силата на чудотворната икона. Намерете възможност да се усамотите пред иконата и да се молите с чиста и силна вяра. Много топли чувства ще остави у вас и прекрасното семейство на свещеника. Те са мили, доброжелателни и искат да помогнат на всеки, посетил храма. Още щом влезнахме, свещеника ни подаде свои визитки и каза: “Ако имате, каквито и да е проблеми, ми се обадете да чета молитви пред иконата на Божията майка. Тя помага не само за здравословни проблеми, а за разрешаването на всякакви проблеми в живота.” / bgartgallery.eu

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.