Четирима са вече загиналите при стрелбата в Страсбург

Четирима са вече загиналите при стрелбата в Страсбург

Четирима са вече загиналите! От последните минути !
Загиналите при престрелката на Коледния пазар в Страсбург вече са четирима, ранените – 11, 7 от които в тежко състояние. Към града пътува министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер.Кастанер е изпратен лично от президента Еманюел Макрон. Около 20 часа местно време, са били чути първо единични изстрели, след което десетина един след друг, уточнява свидетел от мястото на стрелбата. Друг свидетел добавя, че хората са тичали буквално навсякъде в продължение на десетина минути, съобщава БНР.
Заместник-кметът на града Ален Фонтанел уточни къде точно е станало нападението:

“В сърцето на града – това, което наричаме “островът на Страсбург”, заобиколен от водите на река Ил, където се провежда Коледният базар. И то точно на една от неговите артерии – “Рю де Гранд Аркад”. Именно там стана част от атаката, която после се пренесе по съседните улици.”

Нападателя е избягал от мястото на инцидента с помощта на такси, съобщава тв каналът BFMTV. Според информацията на канала, нападателят е напуснал коледния пазар, като се е качил в такси. Таксиметровият шофьор, който бил принуден от издирвания мъж да го превози, впоследствие е информирал полицията, че неговият пътник е бил ранен.

Според съобщения в медиите нападателят е получил раняване в престрелка с военните по време на операция за залавянето на престъпника. По-рано в мрежата се появи фотография на заподозрения за стрелбата в Страсбург.

Заподозреният Шариф Шекат е роден през 1989 г. и е включен в базата данни S – това са дела, свързани със заплаха за държавната сигурност. France Info съобщи, че заподозреният за стрелбата в центъра на Страсбург е трябвало да бъде задържан във вторник сутринта (11.12.) по дело за убийство, но той не си е бил у дома. Сезиран е Антитерористичният отдел в Париж. Какви мерки се предприемат в града съобщи заместник-кметът на Страсбург Фонтанел:

“Взели сме най-добрите възможни мерки за сигурност. Например, забранили сме движението на коли, за да избегнем атаките с автомобили като в Ница. В наличност са и частни съоръжения, на общинската и националната полиция, на армията, както и на разузнаването.”

Фонтанел призова хората да не излизат от къщи, докато ситуацията не се изясни. По последни данни се потвърждава версията за терористичен акт.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от българското външно министерство.

“По данни на дежурния дипломат от постоянното представителство на Република България към Съвета на Европа, което се намира в Страсбург, към момента нямаме данни за пострадали български граждани. Българските дипломати в Страсбург и техните семейство са живи и здрави. Нашият съвет към българите, които се намират в Страсбург, е където и да се намират, да останат на място и да следват нарежданията на властите”, каза за “Хоризонт” Иван Димов – съветник на външния министър Екатерина Захариева.

Източник: glasove.com

Виж още от: bulpress.eu

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.