Топ 10 на прекрасни села, които са само на час-два път от Пловдив

Топ 10 на прекрасни села, които са само на час-два път от Пловдив

През почивните дни и традиционните отпуски сигурно на доста от вас им е писнало да си стоят вкъщи или да „отскачат” до южните ни съседки, след което да чакат с часове по границите. Няма начин да не ви се иска да разнообразите обстановката с нещо по-различно и необичайно.

Ние знаем какво е то и ви предлагаме веднага да си спретнете едно планче и до лятото да посетите поне половината от тези ТОП 10 на прекрасни селски райски кътчета – само на час – два от Пловдив.

Село Лещен

Това място определено е прекрасно през всички сезони. Най-красивата гледка обаче може да получите, като се изкачите на склона с Глинената къща и погледнете отсреща към накацалите родопски къщи с каменни покриви. Дърветата между къщите допринасят за идилията.

Лещен е едно от най-добрите места в България за селски туризъм. Базата и условията, които селцето предлага на своите посетители, са от първокласно ниво, разбира се, съчетани с типичната атмосфера на възрожденско българско село. Може би никъде другаде в страната няма такава уникална симбиоза между възрожденска атмосфера и модерен комфорт.

На един от хълмовете на Лещен е направена къща изцяло от глина, която обаче е обзаведена с всички удобства на съвременния свят. Разбира се, има възможност да наемете глинената постройка, като нощувката е около 120 лв.

Село Гела

Село Гела е най-известно с ежегодното събиране на гайдари от цялата страна. Това е мястото, където най-много хора накуп се събират, за да се надсвирват. Все пак добре е да знаете, че през пролетта мястото е далеч по-спокойно и цялото е потънало в цвят и зеленина. Легендата разказва, че в манастира, който е съществувал на мястото на днешната църква “Света Троица”, е бил погребан Патриарх Евтимий. Разходете се в околностите на селото из красивите родопски склонове.

Селото се намира в община Смолян. Разположено е в сърцето на Родопите, само на 6 км от Широка Лъка. Легенда разказва, че това е родното място на Орфей, счита се, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволско гърло.

Гела е непресъхващ извор от митове и факти. Според мнозина пък Гела е генератор за положителна енергия, която изпълва тялото и душата само след няколко часа престой. Заинтригувахме ли ви?

Село Яврово

То се намира на около 30 км от Пловдив и е известно с това, че е родното село на Николай Хайтов. Полюбувайте се на многобройните стари къщи. Ще ви направи впечатление и че селото е обсипано с чешми на всяка крачка. В околностите на Яврово има много места, подходящи за пикник, барбекю или разходка.

Селото  е разположено в Южен Централен планов регион на България. То е част от община Куклен и се намира на 11 км от Асеновград. Яврово изглежда така, сякаш е излязло от някоя приказка или маслена картина. Чешмите с вкусна питейна вода са многобройни, но най-известна е Хайтовата чешма.

Яврово е разположено амфитеатрално, така че от него можете да се любувате едновременно на Тракийската низина, Средна гора и Стара планина.

Село Широка лъка

Само на 5 км от планинския курорт Пампорово, в района на община Смолян, Широка лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Сред неговите забележителности е църквата Света Богородица, за която се смята, че е изградена само за 38 денонощия. Стенописите в нея са дело на Димитър и Захарий Зограф.

В близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 г. Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. В Широка лъка се намира Национално училище за фолклорни изкуства-Широка лъка. Селото е част от Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз. Печатът за обекта се намира в информационния център намиращ се зад паметника на Екзарх Стефан I.

Село Ковачевица

На няколко километра от Лещен се намира Ковачевица. Къщите в едно от най-известните и красиви български села са изградени почти изцяло от камък, включително и покривите. Само последният им етаж е от дърво. Ковачевица е обявено за архитектурен резерват заради живописната си възрожденска архитектура.

Село Свежен

В чудно красива котловина в сърцето на Сърнена гора на около 60 км северно от Пловдив, на 780 м.н.в, естествено защитено от планинските склонове, които го заобикалят, се намира китното селце Свежен. И въпреки че се намира в Средна гора, то над селото “висят” кулите и връх Ботев от Стара планина. Къщите са разположени по двата бряга на Свеженската река, като образуват две махали.

Тук може да се видят точно 101 къщи, запазени още от времето на Възраждането, та дори и отпреди това, като 15 от къщите са на над 300 години. Тези къщи сега са обявени за архитектурни паметници. Сега в селото има останали около 100-на души, но все повече хора си купуват тук имоти и възстановяват стария му облик.

Над южния край на Свежен се намира връх Кадрафил, лобното място на войводата Хаджи Димитър (1868 г.). Тук е роден  пък човекът, който е освободил Родопите от Османската империя през 1912 г., полковник Серафимов.

Освен прекрасни архитектурни паметници Свежен крие изненада и за планинарите – в близост до селото са хижите Свежен, Каваклика, Братан, както и заслон Хайдута. От селото може да се отиде до връх Братан, язовир Свежен, язовир Домлян и други красиви местности. В близост до селото се намира минерален извор с изградена чешма -„Невенкина чешма”.

Село Ситово

В него няма да откриете тълпи от туристи всеки уикенд, а част от пътят е черен и току-виж ви отказал изобщо да тръгвате нататък.

Ние обаче ви препоръчваме да не се отказвате толкова лесно, а да карате внимателно и още този уикенд да поемете от Пловдив в посока Първенец и Храбрино. След Храбрино следвайте табелите за село Лилково, докато не стигнете тази, която сочи отбивката за Ситово.

Село Ситово се намира в планински район, то е едно от най-красивите родопски села. Ситово е уникално със своята природа. Край селото има аязмо със студена и лековита вода.  Селото се намира на около 30 км разстояние от пловдив в южна посока. Пътят вие през стръмни, високи скали, някои от тях с форми, наподобяващи човешки лица или животни. На върха на скалите е разположена крепостта Щутград.

Първите впечатления от селото са красивите планински къщи, строени от камък, чистота навсякъде и почти никакви хора. Тоест докато не стигнете до мегдана. Пътят над селото води до аязмото. Водата тук е лековита, а гледката- възхитителна. Местните твърдят, че тя цери кожни заболявания и пази от болежки до дълбока старост.

На 30 метра от аязмото се извисява църквата “Св. Богородица”. В чиния до олтара са оставени метални наколенници, пластини. Хората ги слагат върху болните места, лягат и заспиват в храма. Ала след първия сън трябва задължително да се преместят в две стаи в съседство, които ситовци наричат “хотела”. Престоят там е безплатен.

Село Момчиловци

Момчиловци е живописно село, разположено в сърцето на Родопите, на 1200 метра над морето. То е на 100 км от Пловдив, на 15 км от Смолян и на 7 от Пампорово. Смята се, че е било създадено от избягали от насилствено помохамеданчване райковци и носи името на храбрия Момчил юнак, защитник на местното население, чиято крепост му е недалеч от селото.

Днес Момчиловци е място за туризъм с красиви пейзажи, тишина, чист въздух, близо до ски центровете Пампорово и Чепеларе. От селото започват туристически пътеки до ливади и вековни гори, исторически местности, хижи и планински върхове. Работят няколко семейни хотела, механи и ресторанти, условията за екологичен и селски туризъм са великолепни. Има Център за планински спорт и туризъм, който осигурява водачи и екскурзоводи, квалифицирани учители за ски и сноуборд.

Момчиловци е също популярен етнографски център, който е запазил самобитен фолклор, традиции, занаяти и древни обичаи на християнската религия и култура. Селото е едно от първите села в България, което реализира “селски туризъм” чрез производство на домашно приготвени продукти и насърчаване на туристите да вземат участие в създаването на такива продукти.

Село Смилян

Смилян се намира на двата бряга на река Арда, на 14 км от Смолян, името на селото идва от създателите му – славянски племена Смолени. Историята помни героичното отстояване на християнската вяра от жителите на селото и техния духовен водач – епископ Висарион Смоленски, убит жестоко от турците през 1662 г

Изцяло е запазена Часовниковата кула, висока над 10 м, първоначално е строена за наблюдателница, през 1929 г. е монтиран часовниковият механизъм. В селото се намира и една от най-големите източноправославни църкви в Родопите – храмът „Св. Спас”.

Уникални са природните дадености на Смилян и района около него – мек климат, кристалночист въздух, бистрите води на река Арда и множество потоци и рекички. В околностите му има пещери и историческите забележителности Агушеви конаци, тракийското светилище на вр. Ком и др.

Всяка година се отбелязва празника на смилянския фасул, на който се избират крал и кралица на боба. По време на празника се организират конкурси – за най-добър производител, за пано от фасул, за кулинарно ястие от фасул. В Смилян можете и да видите музей на фасула. Всяка последна събота и неделя на месец август се провежда традиционният събор „Бащино огнище“, на него се избира „Мис Крава“.

Село Могилица

Могилица е на около 30 км югозападно от Смолян, в близост до границата с Гърция, на горното течение на река Арда. Първите данни за човешко присъствие в района са от около 1000 години преди новата ера. През времето на Византийската империя селището било курортен център, тук са идвали на лов и отдих представители на висшата аристокрация.

Около селището е имало три крепости от тракийски и византийски произход, следи от които са запазени и до днес. Могилица е подходяща база за планински, селски, екологичен и пещерен туризъм. Наблизо са изворите на Арда и редица крепости, мостове от османско време, над 20 проучени и непроучени пещери. Южно от Могилица е разположена защитената местност “Падала” с богато биоразнообразие. / trafficnews

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.