Страхотен успех! 5 медала за българските ученици от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Страхотен успех! 5 медала за българските ученици от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика
Страхотно представяне и 5 медала за петимата български ученици от най-силното състезание по астрофизика в света.

Рано тази сутрин стана ясно, че българският отбор е завоювал 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Китай.

Това е най-доброто представяне на нашите ученици до сега на това състезание.

Златото спечелиха Георги Александров (12 клас, СМГ) и Стефан Иванов (12 клас, ППМГ Бургас). Среброто завоюваха Владимира Иринчева (12 клас, ПЧМГ София) и Петър Димитров (12 клас, НПМГ).

Бронзов медал заслужи Денислав Георгиев (12 клас, СМГ).

Техни ръководители са Никола Каравасилев от Физическия факултет на СУ и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН.

Български ученици заминаха за Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Китай©MediaBricks.bg

Български ученици заминаха за Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Китай
©MediaBricks.bg

Никола и Захари са изключително щастливи от силното представяне на българските ученици, които се състезаваха с над 250 състезатели от 50 държави на 12-ата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика.

Тази година тя се проведе от  в Пекин, Китай.

За първи път Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша. / chujdozemec.com

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.