Президентът Румен Радев и крал Абдула ІІ обсъдиха сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността

Президентът Румен Радев и крал Абдула ІІ обсъдиха сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността

Румен Радев!
“София Тех парк” ще работи заедно с най-големия линеен ускорител в Близкия Изток – СЕЗАМ, а българска компания ще изнася 500 тона тютюн за Йордания.

Президентът Румен Радев разговаря с краля на Йордания. Радев и крал Абдула ІІ обсъдиха сътрудничеството между двете държави в сферата на отбраната и сигурността.

Румен Радев и Абдула ІІ обсъдиха и ситуацията в Близкия изток и проблема с бежанците. След конфликта в Сирия, Йордания е подслонила над триста хиляди бежанци.

“Затова Йордания трябва да бъде подкрепяна – от България и от страните от ЕС, защото това е една бариера за нелегалната миграция. Йордания води успешна борба с тероризма, успешна борба с нелегалният трафик на оръжие, изобщо Йордания е един остров на стабилността, на който ние можем да разчитаме тук, в района на Близкия изток”, каза Радев.

Икономическото сътрудничество също беше във фокуса на разговорите на президента и на краля, съобщава БНР.

“Имаме амбицията да направим нещо  повече за коопериране на военната индустрия на двете държави, за обмен на технологии, създаване на съвместни предприятия. Сигурността е приоритет тук”, каза още той.

България и Йордания ще си сътрудничат и в борбата с тероризма и радикализацията.

“Лично има готовност крал Абдула да ни подкрепи и за законодателни промени, които да противодействат на радикализацията. В Йордания този въпрос е решен на много сериозно ниво, на ниво Конституция”, каза Радев.

Това беше договорено на българо-йорданския бизнес форум в Аман. Това стана в рамките на визитата на президента Румен Радев в Йордания и преди неговата среща с крал Абдула Втори.

В рамките на форума фабриката за тютюн „Първомай БТ“ договори износ на 500 т. тютюн да Йордания, договорен бе меморандум за сътрудничество между „София Тех парк“ и международния център за научни изследвания СЕЗАМ и бяха подписани меморандуми за сътрудничество от Хасковската търговско-промишлена палата с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията „Европа-Йордания“.

Президентът подчерта, че за страната ни е много важно развитието на търговските и икономическите връзки с Хашемитското кралство. България разполага с предимства да бъде производствена база за йордански компании, както и врата за йордански продукти към ЕС, каза президентът. Той увери, че сме готови да подкрепим нови бизнес инвестиции, както и разширяването на присъствието на йорданския бизнес в България.

„Ако можем да стигнем до практически решения и с бизнеса, така че да имаме още по-добри контакти, да основаваме съвместни компании, заедно да се явяваме на пазарите – ние в Близкия изток, Йордания съответно в Европейския съюз“, каза Радев преди откриването на форума.

Радев добави, че имаме много изгоден данъчен и инвестиционен режим, което ни прави привлекателна и конкуретна дестинация за инвестиции в Европа. Увери, че сме готови да подкрепим нови бизнес-инвестиции, както и разширяване на присъствието на йорданския бизнес в България.

По-късно президентът ще разговаря с краля на Йордания. Очаква се Радев и Абдула ІІ да обсъдят партньорството между България и Йордания в сферата на отбраната и сигурността, ситуацията в Близкия изток и миграционната криза.

Това не е първата среща на Радев и Абдула ІІ. През 2001 г. кралят посещава авиобаза „Граф Игнатиево“, докато Радев е началник-щаб на авиобазата.

Очаква се на днешната среща президентът и кралят да обсъдят сътрудничеството на двете държави в областта на образованието.

Държавният глава ще посети и Центъра за подготовка на специалните сили „Крал Абдула Втори“.

“Трябва да инвестираме в наука и в лаборатории за научни изследвания”, каза президентът Румен Радев в събота след визита в международния изследователски център СЕЗАМ в Йордания.

Източник: БНР

Виж още от: bulpress.eu

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.