ПАТРИАРХ ИРИНЕЙ: Разчитаме на помощта на Русия да запази свещеното Косово и Метохия

ПАТРИАР ИРИТЕЙ: Разчитаме на помощта на Русия да запази свещеното Косово и Метохия

На тържеството в Руската къща по случай празника на Св. Петър и Фейрония – Деня на семейството, любовта и вярата, патриарх Ириней връчи медалите на 32 женени двойки, които са били женени повече от 25 години, а директорът на Руската къща Надежда Кущенко патриарх Ириней е раздал ордена Свети император Милице.

Празнуването на Деня на семейството, любовта и лоялността се отбелязва в Руската къща на Белград. Този празник, традиционно празнуван в Русия под егидата на Фондацията за социални и културни инициативи, се организира в Русия от Руската къща, подкрепена от Руската православна църква Подворие в Белград и Сръбската православна църква.

Надежда Кушченкова бе наградена с висока църковна награда за безкористни творби на любовта към КХП и укрепване на вековните отношения между двете народи, каза патриархът.

Отношенията между сръбския и руския народ са не само приятелски настроени, но и братски и те също са били поставени от Св. Сава, когато той е избрал руския манастир Пантелеймон на Светата планина да се смеси в него, добави той.

Според думите на патриарха руската държава и църквата помагат на Сърбия винаги, когато могат и никога не се преселват, за разлика от някои други хора, които сме смятали за приятели.

Руският народ и Руската църква никога не ни изненадваха. Ние сме духовно, морално и исторически обвързани и тази връзка ще остане през цялата ни история. Това е видно още сега, когато имаме руски народ и руската държава като велики помощници и поддръжници в нашите случаи по отношение на Косово, така че разчитаме на тази помощ и се надяваме да ни помогне да запазим нашето вечно и свещено Косово и Метохия ” – каза патриархът.

Семейството, основната клетка на всяка нация, беше в голяма криза, подчерта патриархът.

Ние се молим на Бога да преодолее тази криза и да върне нашето семейство към историческата му роля, която имаше в живота, а не само на православните, но всички нации. Светият апостол Павел нарича семейството си домашна църква. Това наистина е така. Семейството е малка църква, която насърчава християнската вяра и християнски добродетели. Това е необходимо за нас днес, защото всичко е добре научено първо в семейството, където децата от техните родители виждат не само урока за религията, но и живота на тази вяра. Това е много по-важно от самия урок, защото това, което се вижда, е последвано. Затова църквата настоява, че семейството се нарича малка църква, но дефектът е малка църква ”, подчерта патриархът.

Семейството трябва да продължи да съществува като основа за оцеляването на народа и религията, заключи патриархът.

Директорът на Руската къща Надежда Кущенкова благодари на патриарха Ириней за нейните декорации, с които синдикалният синхрон високо оцени работата й за задълбочаване на духовните връзки между двете нации и заяви, че ще продължи да подхранва тези ценности.

На церемонията присъстваха и старейшина на храма „Св. Сава”, епископ Стефан и старата подвора на Руската православна църква в Белград, Виталий Тарасев, който получи дипломи за активна работа по развитието на международните хуманитарни и социални отношения.

Снимка арх. Информационна агенция Булпресс

От Българска страна „Приятели на Русия и православен свят“ и Народен Събор изказаха своята готовност да помогнат на Сърбия с каквото могат. Припомняме, че тази година Патриарх Ириней посрещна народните дипломати от България и даде в тяхна чест тържествен обяд и съдейства за изграждането на паметна плоча на Васил Левски там където е основана Първата Българска легия в Белград. Информацията бе потвърдена от информационна агенция Булпресс.

Източник: srbin.info

Виж още от: bulpress.eu

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.