Някога в Северозападa на летище Видин

Някога в Северозападa на летище Видин

Стюардесите от първия полет на летище Видин – 1973 година
Летище Видин е открито през 1973 г. като БГА „Балкан“ поддържа от него със самолети „Ан-24“ две въздушни линии:

– Целогодишно, ежедневно: Видин – София (за около 30 минути) и обратно.
– Сезонно, ежеседмично: Видин – Варна – Бургас (ок. 1,5 часа) и обратно.

Аерогара Видин е обслужвала средно по около 40 000 пътници годишно. През 1991 година редовните авиолинии са спрени, а летището е закрито официално през 1999 година,
Сега аерогарата към летището и другите постройки там са разграбени и съборени.

В различни периоди от развитието на българската авиация са изпълнявани полети от София до Стара Загора, Пловдив и Плевен, както и от Горна Оряховица до Варна и Бургас.

За относително малката територия на България гъстата вътрешна самолетна мрежа се обяснява с планинския релеф и липсата по онова време на скоростни автомобилни пътища, както и с дългите авиационни традиции на страната.

Преди изграждането на съвременните магистрали и първокласни пътища пътуването от София до Варна със съветските автомобили отнемаше поне 8 – 10 часа.

Дори до отдалечения на едва 211 км. Видин с автомобил или влак се пътуваше около 5 часа. Затова самолетите бяха много желан транспорт, особено при служебни командировки, в които билетът се заплащаше от държавата.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.