Най голямата грешка на СССР

Най голямата грешка на СССР


Вадят от мавзолея мумията на Сталин
На днешния ден през 1961 година от мавзолея на Червения площад е извадена мумията на бившия вожд на СССР

На днешния ден през 1961 година от мавзолея на Червения площад е извадена мумията на бившия вожд на СССР и КПСС Йосиф Висарионович Сталин. Той умира в официалната си резиденция на 1 март 1953 г.

Един от пазачите го намерил да лежи на пода на трапезарията. На сутринта на 2 март от пристигналите лекари е диагностициран с парализа на дясната страна на тялото. На 5 март в 21 часа и 50 минути Сталин умира.

Според медицинския доклад смъртта се дължи на мозъчен кръвоизлив в базалните ганглии.

Балсамираното тяло на Сталин е поставено в мавзолея на Ленин, който за времето от 1953 до 30 октомври 1961 година е наричан „Мавзолей на Ленин и Сталин“.

XXII конгрес на партията решава, че „сериозните нарушения на Сталин… правят невъзможно оставянето на ковчега му в мавзолея“. В нощта на 31 октомври – 1 ноември 1961 г. тялото на Сталин е извадено от мавзолея и погребано в гробница близо до стената на Кремъл.

Източник: marica.bg

Виж още от: bulpress.eu

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.