Митко Тошев един българин в Канада

Митко Тошев един българин в Канада
Представете се. С какво се занимавате?

Казвам се Митко Тошев. Икономист съм по образование. Завърших международен мениджмънт в Отавския университет през 2006 г. Живях и работих в Канада 6 години, след което се върнах в България за още 6, а от няколко месеца съм отново съм в Канада.

В момента със съпругата ми живеем и работим в Калгари, провинция Албърта. Работя като мениджър “Ключови клиенти” за компания, която е специализирана в мърчъндайзинг услуги, както в Западна, така и в Източна Канада. В България също работих на същата позиция, но в различна индустрия.

Защо избрахте Канада?

Спряхме се на Калгари заради бизнес възможностите, които този град предлага, както и заради невероятния климат и природа. Това за мен е трета поредна емиграция и ми се иска да вярвам, че процесът по адаптирането на друго място ми е доста познат.

В наше време всеки може да си избере къде да живее и в това се крият невероятни възможности за постигане на цели и мечти. Докато си още млад, можеш да си поживееш истински в Б-я, а когато решиш да създадеш семейство, можеш да го направиш там, където ще ти е по-лесно. Поне това е, което аз направих.

Колко струват хлябът, свинската пържола и бензинът в Албърта?

Тук хората почти не ядат хляб, а цената е сходна с нашата. Не мисля, че можеш да чуеш често фразата „аз без хляб на маса не сядам“. Хапват препечени филийки за закуска, от време на време франзели и бегъли и до там. Свинско има, но тук се яде масово телешко. Като гледам цените на храната в магазините, те са на 90% еднакви с тези в Б-я.

Разликата е, че ако отидеш на ресторант, оставяш двойно повече, отколкото у нас. Накратко – евтино в магазина, скъпо на ресторант.

Бензинът е много нисък в момента. Върти се около долар за литър. Мой бивш колега и добър приятел от Импириъл Ойл подготвя цените на горивото в Канада и дори той е изненадан от това, което се случва в момента. Принципно горивото е адски евтино, съпоставено със стандарта на живот.

На месец в България съм плащал 200-300 лв. за бензин в София. Тук съм плащал същата сума в долари, но километрите бяха два пъти повече и заплатата ми също.

Три неща, които ви правят впечатление там и от които ние сме на светлинни години.

1. Позитивното мислене. В Албърта хората са винаги усмихнати, много рядко говорят за лични проблеми по негативен и депресиран начин, а и канадците са всеизвестни със своето възпитание и учтивост. На интервюта за работа много рядко ще видиш намръщена 25-годишна „лелка“, която те мрази, само защото кандидатстваш за работа с по-висока заплата от нейната. Не си ли позитивен и ти самият, много трудно ще прогресираш тук.

2. Закони. Тук всичко е правила и закони и всяко нарушение се наказва така, че да ти държи за цял живот. Нещата са навързани и дори ако веднъж си забравил да си платиш телефона, после може да не можеш да си купи къща. Ако направиш ПТП, после ти скача безумно застраховката и следващите 5 години плащаш солено за това. Примери има много.

3. Поддръжка. Всичко е чисто и подредено. Хората тук ценят поддръжката на улиците, сградите, чистотата, личната си хигиена, градския транспорт. Навсякъде е като в Бизнес парка в София. Инфраструктурата е на ниво, градоустройството им също.

Но не бива да забравяме, че има и неща в които и те са на светлинни години от нас. Нека бъдем обективни:

1. Социален живот. Хората тук не излизат толкова често по заведения – веднъж седмично макс. Не се срещат и с много различни хора. Имат доста по-беден, и меко казано, скучен, социален живот. На кафе не се ходи, а и кафето, което масово пият, е слабо и воднисто. Зa по-младите читатели на Profit.bg – дискотеките затварят в 2:00, партитата им са скучни, а хората масово нямат опит в това как да се забавляват вечерно време.

2. Стил на обличане. Хората тук изглеждат като бездомници. Буквално. Гледаш, младо момиче, купило си скъпи дрехи, но със сини обувки, кафяви панталони, черен шал, зелена шапка, розова чанта. Всеки облича каквото намери, без да има умисъл за това дали дрехите си пасват. За грим да не говорим. От 100 човека, които видиш на улицата, максимум 5 ще са ок облечени, със стил, и ще се отличават. Чисти улици и красиви сгради – не толкова добре изглеждащи хора.

3. Няма кратки пътища. Тук си имат процедури за всичко и ще ти е доста трудно, ако се опиташ да свършиш работата, използвайки по-бърз или нетрадиционен метод. Това е и негативното на живота в добре узаконена и подредена държава. Често се чувстваш ограничен в това, което можеш да направиш, за да си решиш даден проблем.

Спазват ли се законите в Канада? Дайте пример. Какво ще се случи, ако в Канада паркираш на място за инвалиди?

Както вече споменах, законите се спазват, защото има доста големи последици, ако решиш да си тарикат. Ако паркираш на зона за инвалиди, очаквай да ти вдигнат колата, да ти пишат акт, да платиш 500-1000 долара глоба и паркинг, после да ти се качи застраховката и да плащаш по 200-300 долара на месец отгоре за 4-5 години.

Хората не си мълчат и вярват в органите на реда. Направиш ли нещо незаконно, можеш да си сигурен, че ще те докладват на момента. Винаги има кой да види и няма да се двоуми да се обади на полицията. И като те ударят по портфейла и имаш досие, животът ти става доста неприятен и труден. За рушвети и „сега какво правим?“ дори не може да се говори (което в дадени ситуации ти се иска да не е така).

По-какъв начин се стимулира раждането и отглеждането и на деца в Канада?

Канада е втората по големина държава в света, а е с население малко над 30 милиона. Това я прави огромна по площ, но 10 пъти по-малка по население от САЩ, например. Имат много силни програми за интеграция на имигранти и млади семейства като нашето са винаги добре дошли. Това не значи, че се влиза лесно.

Доста трудничко е, но това, което искам да кажа, е, че чрез емиграцията се грижат за демографския си проблем. Детски градини има много и въпреки че са скъпи, винаги ще намериш къде да запишеш детето си. Има и много програми за стимул на младите родители, до които всеки има достъп.

Коя е най-фрапиращата разлика между Канада и България?

Няма две допирни точки м/у България и Канада, според мен. Двете култури са много различни, даже често са на двете противоположности. Ако трябва да избера най-фрапиращата разлика, бих казал, че това са хората и манталитетът им.

Канадците са учтиви и позитивни, ние не до там. Канадците са наивни, ние сме тарикати. Канадците си стоят в къщи, ние излизаме по заведения. Канадците спазват законите, ние си правим каквото решим. Канадците живеят чрез харчене на пари по организирани от някой друг забавления, ние се забавляваме с приятели по наш си начин.

Канадците ходят на курсове по всичко и ценят личностното развитие, докато са живи, ние не смеем да си признаем, че не можем нещо и да отидем на обучение, за да го подобрим. Това са примери от моето ежедневие, но съм сигурен, че има и други.

Кои са основните проблеми на България, според вас?

За мен основният ни проблем е начинът ни на мислене на хората. Всичко друго са сателитни проблеми, породени от този източник. Начинънт на мислене ни пречи много, подходът ни към живота е неуспешен в доста сфери. Сами си го правим.

Канада ме научи да не мрънкам и да си подреждам живота, както на мен ми е добре и да не видя външни фактори за моя неуспех. България ме научи да се адаптирам бързо и че винаги имаш избор и винаги можеш да намериш начин да постигнеш, каквото искаш.

Бихте ли се върнали в България?

По-скоро бих отишъл да живея някъде на топло. Светът е голям и има много места, които човек може да види. Не бива да се ограничаваме до една локация. Трудно е да мисли човек по този начин, защото преместването никога не е леко. Но ако човек вярва във себе си, учи постоянно, адаптира се бързо и гони целите си, то тогава животът придобива друг вид.

Вече не гледаш на света като нещо непознато и страшно, а като нещо интересно и различно. Заслужава си човек да опита.

Какво друго бихте споделили с читателите на Profit.bg?

Имал съм удоволствието да работя с колегите от Profit.bg и моите впечатления от екипа са много позитивни. Статиите са обективни и аз самият често се зачитам с цел да науча последните тенденции в бизнеса.

Познавайки и аудиторията на сайта, бих казал, че това са интелигентни, образовани и търсещи качествена информация хора. / chujdozemec.com

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.