Мартина, която спечели 500 хил. лв. не от лотарията, а с учене, би се върнала в родината

Мартина, Която Спечели 500 Хил. Лв. Не От Лотарията, А С Учене, Би Се Върнала В Родината

Днес всички се стремят към активи.

Бързи и лесни пари за черни дни… Ето защо в България е обичайно явление на всеки ъгъл да видиш по един „кандидат-милионер“, с блестящ от надежда поглед, който енергично и неуморно трие с монета от 5 ст. лотариен билет. За съжаление по схемите „Американски долари“, „Златните пирамиди“ и „Мега кеш кръстословици“ печели единствено Държавната лотария… С много редки изключения.

В нашето време все повече хора се осланят на късмета, но не и самите себе си. Предпочитат вместо да се развиват и усъвършенстват, постигайки сами целите си, да поверят съдбата си на щастливата случайност. Но в крайна сметка нищо не идва, ако не се потрудиш за него.

Пример за това е пловдивчанката Мартина Гарабедян, която през изминалата година спечели стипендия за обучение в най-добрия университет за предприемачи, който Америка може да предложи. Сумата, предоставена от фондация „Кроношпан“, наброява половин млн. лева, но тя няма да се озове директно в джоба на момичето, а се превеждат на учебното заведение. С тях се заплащат таксите, общежитието и храната.

За програмата, отпускаща средства на ученици, тя разбрала още в края на 11 клас и подала документите си, подплатени с есе, презентация за личността й и извънкласните й дейности. Последвал втори кръг под формата на уъркшоп, провел се в Бургас, за който през ситото вече били минали едва 10 кандидата от страната. До финала стигнали само 14 души, представители на Централна и Източна Европа, като половината от тях били българи, което самата Мартина отчита като повод за гордост за държавата ни.

Последният етап представлявал кандидатстване за самия университет – пускане на документи, подготовка на две есета, представяне на извънкласни дейности и интереси, на края и интервю с представители на ВУЗ-а.
Усилията й скоро дали резултат и макар самата тя да не можела да повярва, един ден изненадващо получила съобщение от университета „Бабсън колидж“, че печели стипендията и е приета да следва четиригодишно обучение при тях в САЩ.
Днес тя е вече втори семестър, залягайки здраво над учебниците в щата Масачузетс.
Според нея образователните системи в България и Америка са коренно различни, но не може да каже, че една от тях е по-добра. На мнение е, че учениците и студентите в родината ни също могат да получат много от нашенската система.
И когато човек тъкмо си помисли, че Мартина би предпочела необятните блага на Страната с неограничените възможности за постоянно пред суровата действителност на нашето Отечество, тя опровергава предположението с усмивка.

„Защо да не се върна в България? Смятам, че България дава огромни възможности на младите хора в стартиращи бизнеси и във вече утвърдени имена, така че защо да не се върна?“, споделя тя пред медията. / Стелиян СТОИМЕНОВ, в. България сега

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.