Мартина е на 9 години, а има 38 медала

Мартина е на 9 години, а има 38 медала

Мартина е на 9 години, а вече има над 38 медала и призови места по математика в колекцията си.

Там блести и диамантен медал от World Mathematics Invitational от Фукуока, Япония, който печели през юли. Там тя е и най-малката участничка.

Отличието получават участниците, които се класират в топ 3% в съответната възрастова група. Марти е класирана под №2 в световната класация за втори клас. Грабва и купата Star of the world за постигнат най-висок резултат от всички български участници независимо от възрастовата група. Печели я в конкуренцията на по-голямата си сестра – Сара, която бе част от втория випуск на “Отличниците на България”.

“Те направиха фурор, защото и двете спечелиха диамантени медали и трябваше да се изправят една срещу друга за купата”, разказа майка им Даниела.

Марти успява да изкара по-висок резултат от кака си и грабва купата. “За първи път се състезавам с нея и беше много странно. Все пак имаме 3 г. разлика”, разказва Мартина.

В състезанието участват над 1900 ученици от 25 държави
През април пък се преборва за златен медал от квалификацията за Thailand International Mathematical Olympiad. Резултатът ѝ я изкачва под №2 в световната класация.

През август тя успява да получи и втори резултат на австралийското математическо състезание при децата от III клас, при условие че е с година по-малка. “Беше трудно, защото трябваше да се решат 30 задачи на английски език за 60 минути”, разказва момичето, което учи в ЧНУ “Питагор”. С хъс, постоянство и много труд печели и първо място и златен медал в националното състезание “Хитър Петър” в конкуренцията на над 460 деца.

Сред успехите ѝ е и златен медал и първо място на “Математически звезди” 2019 г.

Мартина е класирана на първо място на база финален рейтинг, който се формира от резултатите от 4 математически състезания през учебната година. Финалният ѝ рейтинг е 95,33% и е най-високият при второкласниците в България.

Най-трудното състезание за Марти е “Московска олимпиада за малки ученици”. Въпреки това тя се класира трета. “Задачите там са по-трудни и различни.

“Искам един път да съм на първо място и там”, амбицирана е Марти.

“Започнах да се занимавам с математика заради сестра ми, която печелеше много медали, и реших да се пробвам”, разказва малката шампионка. Още на първото си състезание в I клас печели челното място. Амбицията ѝ е да спечели повече медали от кака си.

Преди състезания Марти е спокойна, притеснява се само когато ѝ се паднат задачи за по-големи.

Животът ѝ не е само математика – ходи на народни танци и, разбира се, и там има две купи от Националния фестивал “Ритъмът в сърцето ми”. Ходи на школа по математика и на логически игри, като намира време и за гимнастика. А вече ще ходи и на школа за IV клас.

В училище математиката ѝ е скучна, защото задачите са много лесни. За нея трудните задачи са предизвикателство, “защото всичко може да се реши с усилие”.

Марти иска да бъде учител по математика, но да преподава по-сложни задачи. “Все още не съм решила, защото имам много време”, усмихва се момичето.

Следващата цел пред нея е медал от финала на златните медалисти по математика, който ще е в Токио от 27 до 29 декември. Там отново може да спори за купата със сестра си.

Сестра ѝ Сара e със 70 медала в колекцията

Сара Илиева вече има над 70 медала и призови места по математика. Талантливата шестокласничка бе част от втория випуск на кампанията на “24 часа” – “Отличниците на България”.

През октомври тя завоюва два сребърни медала – индивидуален и отборен, от International Teenagers’ Mathematics Olympiad 2019 в Лакнау, Индия. “Доволна съм от резултата”, казва момичето и се надява на медал и в Япония през декември.

Миналата година дори успява да хване грешка в условието на задача от Есенен математически турнир. Това е най-трудното състезание за нея досега, защото не признават решението ѝ. Освен това организаторите объркват задачите за V и VI клас и Сара трябва да решава тези за по-големите.

Въпреки натоварената си програма Сара помага и на Мартина. Често Марти се опитва да реши и задачите на кака си. “Понякога успявам”, казва скромно по-малката сестра. / vsekidnevno

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.