Да се знае и помни!!! КРИМ Е ЧАСТ ОТ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!

Да се знае и помни!!! КРИМ Е ЧАСТ ОТ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!
Българската Мека е най-святото място за всички българи, намиращи се в Украйна.

Това е гробът на кан Кубрат – единственият безспорно доказан гроб на българския владетел. Този владетел преди повече от 1350 години видя, че „Съединението е залог на власт“. Написан е на черния му мраморен надгробен камък. Близо до Крим е била столицата на Велика България – Фанагория. Така полуостровът е неделима част от българската историческа родина.

В периода от VII до X век в Крим процъфтява над 300 населени места от древните българи. Много от нашите сънародници се заселиха на полуострова и по-късно. Дори и днес има три области, за които жителите на българския език са майчин език, историк проф. Николай Овчаров в интервю за служител на Радио България Таня Харизанова.

„Още през VII век, по времето на Великата България на Кан Кубрат, Крим е бил част от българската държава. След срива, причинен от нападенията на хазарите, един от синовете на Кубрат, Кан Аспарух, основал Дунавска България, вторият син Кан Котраг, оглавил Волжка България, а територията около Фанагория останала под контрола на най-големия син на Кубрат Батбаян. Украински учени твърдят, че в периода от VІІ до Х век в Крим има около 300 български села.

Това се потвърждава и от наличието в района на много паметници от така наречената Салтово-маяшка култура, които се характеризират със забележими прилики с останките, намерени в близост до първата столица на Дунавска България – Плиска. Това е първата българска пътека. Втората българска пътека е свързана с XIX век, когато на полуострова са регистрирани голям брой имигранти от България. За съжаление, след Октомврийската революция в Русия, те претърпяха тъжна съдба. Тъй като те бяха предимно заможни хора, те бяха масово обявени за юмруци и заточени в Сибир.

Вътрешната нестабилност на Османската империя в началото на деветнадесети век принуди много българи да намерят ново убежище, подпомогнато от икономическите ползи, предлагани на царската власт в Русия. По време на сталинския режим обаче повечето българи са депортирани в Сибир и Централна Азия. През 1944 г., само в един ден, по заповед на Лаврентий Берия, почти 13 хиляди българи бяха изгонени от Крим, които бяха обвинени в сътрудничество с германските власти. Причината за това е, че по време на Втората световна война България е съюзник на Германия. Така цялата българска диаспора е заселена в Сибир, Казахстан, Узбекистан и Туркменистан. Българите бяха буквално подложени на геноцид, много от тях загинали по пътя към изгнание. На онези, които оцеляват, е забранено да говорят български.

Едва след началото на демократичната промяна през 1989 г. на кримските българи беше дадена възможност да се върнат на родните си места. Но дори и някои от тях, които са се възползвали от това, намерени в домовете си, подали не само украинци, но и етнически турци и татари. Това е особено вярно за малките градове. Така че днес етническите българи пребивават главно в градовете Симферопол, Коктебел и Судак, където се намират останките от древната българска крепост.

“Първите укрепления тук са издигнати от древните българи още през 7 век ”, казва проф. Овчаров, популярен като българката Индиана Джоунс. – Според украински археолози това място е било селище на древните българи. За това свидетелстват архитектурни знаци, подобни на знаците, които открихме в столиците на Първото българско царство – Плиска и Преслав. Намерените на двете места керамични съдове принадлежат и на Салтово-маяшката култура, считана за носител на традициите на Велика България. ”

Според някои исторически източници Фанагория, недалеч от Крим, е била столица на Велика България от 632 до 668 година. През 10 век градът е превзет от Киевска Рус и вече не е съживен. Днес музеят на открито се намира в черноморския град Варна, където е представена реконструкцията на Фанагория. Там можете да видите копие от древния български военен лагер с дървени защитни стени и военни кули, с юрти и занаятчийски работилници, както и реставрирани старинни одежди и оръжия. Показани са и палатките на хана и шамана. Що се отнася до гробницата на Кан Кубрат, тя е открита случайно през 1912 г. в село Малая Перещепина от двама овчари, които се натъкнали на 25 килограма злато и 50 килограма сребърна бижутерия. Днес съкровището се съхранява в Ермитажа. На пръстените Християнски символи могат да се видят в меча и персонала на Кан Кубрат. А откритата златна катарама показва, че Кан Кубрат също е носител на патрицианската титла. Това може да се види от надписа на един от намерените пръстени: “Патриша Кубрат”. По този начин се потвърждава предположението, че Канът приема християнството, докато учи в известната школа на Магнаур във Византия.

Заслужава да се отбележи, че най-добрият коняк в Крим се прави в град Коктебел. Българите обработват и всички лозя в региона. Сегашният ръководител на Кримската църква, митрополит Климент, също е от български произход. / faktualno.com

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.