Капсула с послание към поколенията, поставена в бутилка през 1975 година, беше извадена в Разград

Капсула с послание към поколенията, поставена в бутилка през 1975 година, беше извадена в Разград
Капсула с послание към поколенията, поставена в бутилка през 1975 година, беше извадена в Разград.

Завещанието, което е положено преди 45 години в стената на бившата шивашка фабрика „Хърсате“, беше отворено от областния управител Гюнай Хюсмен.

Той бе поканен лично от новия собственик на сградата – предприемачът Бойко Обретенов, който превръща неизползваемата през последните години постройка в центъра на Разград в жилищен блок.

Обретенов обясни, че мястото, откъдето бе извадена капсулата, е открито от работници при извършване на ремонтни дейности, предаде БТА. Посланието е оставено по повод 25-годишнината на шивашката фабрика, тогава под името ДПП „Васил Коларов“, поясни 75-годишния Иван Тодоров, зазидал бутилката, който също присъства на събитието.Той посочи, че през 1975 г. работел в предприятието като началник производство, бил и председател на профсъюзната организация.

„Здравей, бъдещо поколение. Пишат ти хората от 70-те години на 20-и век“, гласи обръщението в текста от преди 45 години. „Днес, първи август 1975 г. ние празнуваме 25-годишния юбилей на нашето предприятие. В името на тази радост, ние се обръщаме към теб, бъдещо поколение. Ние искаме да ти завещаем нашата сила, нашата обич, нашата вяра и дързост! Не забравяй, че трябва да живееш и твориш в името на този народ, който те е родил и откърмил!…Сега е твоят ред! Бъди щастливо поколение, и на добър час!“, се казва още в завета към поколенията.

След прочитането на посланието областният управител коментира, че това е живата история и според него повече хора трябва да прочетат този завет и да се вслушат в гласа на предците.

Предприемачът Бойко Обретенов обяви, че свитъкът със „Завета на поколенията“ ще бъде предаден в Регионалния исторически музей в Разград.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.