Психологията на един български емигрант

Психологията на един български емигрант
Предвид това, че България е една от най-бързо обезлюдяващите се нации в света, „благодарение“ на години лутане в псевдо демокрацията и на фона на масовата емиграция на млади хора, търсещи по-добър живот в „чуждото“, след като не успяхме да оправим „своето“, реших да напиша няколко реда по въпроса за емиграцията. Може би някой ще се припознае в тях…

Авторът е магистър е по “Дипломация и международни отношения”, бакалавър по “Теология”, магистър и докторант по “Психология”. Започва професионалното си развитие като стажант в “Бенч Марк Финанс” и в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма в сферата на външноикономическата политика.

Проучванията показват, че хората, които емигрират в друга страна, в процеса на социално-психологическа адаптация, преминават през пет основни фази, които смятам да обясня в следващите няколко реда като малко ги „побългаря“, разбира се.

Фазата-еуфория

Този период се нарича още “меден месец”. Когато емигрантът пристигне на ново място, той не променя веднага поведението си, не прави никакви дългосрочни планове за бъдещето, а по-скоро търси социална група, към която да се прикрепи.

Най-често това са неговите сънародници, които с радост биха изпили по една „емигрантска“ ракия с него, чисто по български. Налице е еуфорично състояние като психологически възприемането на новият живот е доминирано изключително от емоции и патриотични чувства.

В зависимост от индивидуалните особености продължителността на фазата на еуфория варира от няколко дни до няколко месеца.

Фазата- турист

С постепенното придобиване на информация за живота в новата социална среда, пасивно-съзерцателният етап се заменя с фазата “турист”. В този момент човек има самосъзнание за ситуацията, разбира и възприема себе си като част от новата социална среда, но още не е готов да я разбере.

Сравнява всичко родно с чуждото и иронизира културата и навиците на приемащата го държава. Гледа плахо и очаква всякакви предложения от рода на „да работя малко и да ми плащат много“, защото все пак в нашата родина това е най-често търсената „професия“.

Фазата-ориентация

След първите два етапа идва моментът, в който емигрантът трябва да разбере напълно тънкостите на социалните, политически, икономически и бюрократични връзки в рамките на обществото, в което се е озовал. В тази фаза на ориентация е моментът, когато самоличността на дадено лице трябва да разшири своето социално пространство.

Този процес не е никак за подценяване, защото има голямо влияние върху умствената и физическа сила. Тук е моментът да отбележим, че проблемите продължават да възникват ненадейно поради разминаването на желания-реалност.

Стресът е водещ във вземането на решения, като всяко предложение се явява като спасителен пояс за оцеляване в заобикалящата го враждебна среда без близки, роднини и приятели.

Фазата-депресия

Количественото натрупване на негативни преживявания се влива в качественото състояние, а именно във фазата на депресия. Независимо  колко силен психически е човек и колко е сигурен в своята готовност и способност за преодоляване на трудностите, депресивната фаза се отразява на всички, на едни по-малко, а на други повече.

Една на пръв поглед обикновена песен с българска реч е готова да ни разплаче и накара да се откажем от преследването на „емигрантската“ мечта. Положителното в тази фаза е, че обикновено след депресията се появява светлина в края на тунела, която неимоверно повдига оптимизмът и го превръща в жизненост и положителни емоции.

Фазата-активен-мотивиран

Колкото по-активен и социално адаптивен е човек , толкова по-бързо ще достигне до финалния етап на отношенията с новото общество. Пряката себереализация и усещането, че си си на мястото, те кара да се чувстваш като личност и да погледнеш през други очи на своето пребиваване далеч от родината. Времето и мислите за връщане назад сякаш са отминали, но готовността остава дотогава, докогато не създадеш семейство в приемащата среда и не почувстваш чуждото като свое.

В заключение искам да кажа на всички българи по света:

Loading...

Въпреки всичко, върнете се, защото България има нужда от Вас и вашите знания, за да може да изградим и променим бъдещето си заедно.
Разбира се, не всеки ще бъде посрещнат с хляб, мед и сол, но си заслужава да опитаме! /
 Десант

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.