Българка приземи успешно самолет на летище “Хийтроу” по време на силна буря

Българка приземи успешно самолет на летище “Хийтроу” по време на силна буря

Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище “Хийтроу” в Лондон въпреки жестоката буря, беше управляван от българка и екипажа й.

Командир Райна Косева има над осем хиляди летателни часа зад гърба си, предава Нова тв. Освен това тя е майка на три деца.

Приземяването на самолет при силен вятър изглежда страшно, дори и отстрани. Но командир Райна Косева е хладнокръвна, защото самолетите и пилотите се подчиняват на правила. “В нашата професия определено не се правят експерименти. Всичко е по правила и ние ги спазваме. Това ни е работата. Полетите се изпълняват от различни типове самолети и всеки тип самолет си има своите ограничения. Най-вероятно тези, които са си отменили полетите, техните самолети не са позволявали приземяване в такива условия”, сподели командир Косева.Заради насрещния вятър, полетът е продължил с около 30 минути повече от обичайното. “На летище “Хийтроу” времето беше неприятно за пътниците, тъй като имаше вятър. Имаше дъжд, имаше турболенция по захода, която е много неприятна. Тя е абсолютно безопасна като явление, както ще ви каже всеки един пилот, но е крайно некомфортна за пътниците”, допълни тя.

Пилотите не усещат турболенция защото са свикнали, от една страна, а от друга са тренирани. “Ние тренираме на всеки шест месеца, всички пилоти ходят на тренажори, където тренираме всякакви ситуации – от пожари, откази на двигатели, силни ветрове, турболенции”, разказва още командир Косева.

Тя е майка на три деца – близнаците Ивайло и Мария, и голямата й дъщеря Даниела. “Най-много обичам да си изкарвам времето с децата и общо взето правим всичко заедно – караме ски, колела, катерим се по планините, скачаме с парашути, бънджита”, споделя тя.Бурята “Киара”, която връхлетя Северозападна Европа, създаде транспортен хаос по летищата. Заради лошото време полет от Варшава до Лондон беше отклонен да кацне в Бирмингам. Въпреки силния вятър, пилотът успява да овладее машината и да я приземи безаварийно.

Самолет на “Бритиш еъруейз” пък взе разстоянието от Ню Йорк до Лондон с рекордните 80 минути по-бързо от разписанието си. Пилотът яхнал въздушен поток на бурята и развил 1327 километра в час.

Ураганни ветрове оставиха десетки хиляди без ток в Централна и Северна Европа. Наводнения и паднали дървета блокираха основни пътища и железопътни релси.Стотици полети бяха отменени в Германия и Холандия заради изключително силната зимна буря “Киара”, връхлетяла северните части на Европа, предаде “Ройтерс”.

Loading...

Над 200 полета бяха анулирани от и за международното летище Схипхол в Амстердам заради бурята. / bulpress.bg

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.