Безработни получават по 1500 лв. на месец заради стаж в чужбина

Безработни получават по 1500 лв. на месец заради стаж в чужбина
Над 1200 българи получават големи обезщетения за безработица, които значително надхвърлят средната заплата, заради натрупан трудов стаж в чужбина, съобщава в. „Монитор”

Завърналите се гурбетчии получават обезщетение за безработица средно по 1179 лв. Това е с над 160 лева повече от средната заплата у нас през 2016 г. За сравнение средната сума, която са получавали безработните със стаж само при български работодатели в края на миналата година, е била 373 лв.

Това означава, че само с няколко месеца труд зад граница нашенците могат да си осигурят почти 4 пъти по-високо обезщетение, в случай че останат без препитание.

Получаваните от работилите в чужбина суми са толкова големи, защото обезщетенията за безработица им се изплащат от съответните държави, където са се трудили и осигурявали и чак след това се превеждат в България. Понякога задвижването на процедурата и превода по сметките им може да отнеме 3-4 месеца.

Според данни на Националния осигурителен институт (НОИ) най-висока сума през август миналата година са получавали гурбетчиите от най-бедния регион у нас – Видин. Там средното обезщетение за безработица е било 1378 лв. На второ място са завърналите се от чужбина работници от Стара Загора, които са взимали средно по 1334 лв. В Сливен, Ловеч и Хасково трудилите се в чужбина са с най-ниските компенсации – между 800 и 900 лв.

В Кюстендил месечната помощ от чужбина варира от 1000 до 1500 лв., като заявления постъпват от работници, трупали опит в Англия, Португалия Франция, Швеция и Швейцария. „На ден се получават по 75 лева и като изчислим 20 дни, сумата дори надхвърля 1000 лв.“, коментираха от НОИ – Кюстендил.

Доскоро 29-годишният кюстендилец Валентин е работил във ферма за пилета в Англия. „Работих 9 месеца, сега тук ще си получа обезщетенията от над 1000 лв. Като ми изтече срокът на получаване на обезщетението, отново ще отида там“, категоричен е мъжът.

По закон право на обезщетение имат осигурявалите за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която работниците са се осигурявали. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв. обезщетението не може да надхвърля 1560 лв.

Loading...

Така дори да се осигурявали на 2000 евро в продължение на цяла година, родните гастарбайтери не могат да получат повече от 1560 лв., ако решат да прехвърлят обезщетението си у нас. / economic.bg

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.