Ограниченията пред чужденците, които искат да купуват земя у нас, ще отпаднат

Ограниченията пред чужденците, които искат да купуват земя у нас, ще отпаднат
Заради опасност от задълбочаване на европейска наказателна процедура и глоби управляващите се отказват от ограниченията пред чужденците, които искат да купуват земеделски земи у нас.

Предложени са промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като промените са публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg.

Предвижда се да отпадне спорният член 3в, в който се регламентира 5 години уседналост за чуждестранни физически и юридически лица, които искат да купуват земеделски земи в България.

Мярката беше приета през 2014 г. по предложение на БСП. Тогавашният президент Росен Плевнелиев наложи вето на промените, но то беше отхвърлено от парламента.

Две години по-късно – през 2016 г., Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, защото ограниченията противоречат на един от основните принципи на Европейския съюз – за свободното движение на капитали.

От мотивите на вносителите на промените става ясно, че процедурата все още е на етап мотивирано становище, като България е поела ангажимент да отстрани несъответствието с европейското законодателство.

В противен случай Комисията може да заведе дело в Съда на ЕС и да ни се наложи глоба в размер на 839 хил. лева еднократно и ежедневна сума, която да се плаща до приемането на промени в законодателството. / enterprise.bg

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.