Някогашното бижу на Бургас – хотел „Космос“, гние неизползван и забравен

Някогашното бижу на Бургас – хотел „Космос“, гние неизползван и забравен
Сега, след като предстои скоро да видим „България“ в целия му блясък, става все по-актуална темата с рушащата се призрачна сграда

Една сграда се извисява мрачно над скайлайна на Бургас – като гробовен обелиск, белязъл цяла епоха от амбиции и реални успехи на българската гражданска авиация. Някогашното бижу на Бургас – близнакът на емблематичния хотел „Плиска“ в столицата – хотел „Космос“, гние неизползван и забравен.

Окончателно светлините на високата 19 етажа сграда изгаснаха през зимата на 2014 г., а инвентарът от изтърбушени матраци и протрити фотьойли бе обявен за продан – обява, която и до днес е валидна, вижда се в интернет. Все още стои и обявеният срок, в който ще бъде извършен ремонтът – 14 месеца.

В тази обява са вписани телефони за връзка с продавача, но не е ясно кой е той. Тогава от Пресцентъра на новите му стопани, базирани във Варна, твърдяха, че затварят, защото предстоял основен ремонт с иновации.

Твърдението им се оказа лъжа. Днешното поколение на града не знае почти нищо за призрачната сграда, която се руши.

Postcard – Burgas, Cosmos Hotel
Пощенска картичка – Бургас, хотел „Космос“

Историята започва в края на 70-те години на миналия век – във възхода на империята БГА „Балкан“. Идеята е била в Бургас и София да се изградят хотели-близнаци, които да обслужват персонала на българските държавна авиокомпания  „Балкан“.

Това реално се случва за около десетина години. Информацията за „Космос“ се оказа изключително оскъдна. Хотелът е издигнат между 1985 и 1987 г. Точната дата на откриването е 19 март 1987 г., уточниха за Флагман.БГ от отдел „Справочно- библиографски и краезнание“ към Регионалната библиотека „Пейо Яворов“, откъдето ни предоставиха и архив.

Грандиозното откриване е било подобаващо отразено в статия в ежедневника „Черноморски фар“. Това е и най-старата публикация за хотела, от чиято история към момента няма и следа в дигиталното пространство.

Официалното откриване на хотел „Космос“ на 19 март 1987 г., отразено във в-к „Черноморски фар“. На снимката лентата прерязват Първият секретар на Окръжния комитет на БКП Николай Жишев (вдясно) и тогавашният транспортен министър Васил Цанов
1993 г.: „Играйте на бинго, печелят се пари, ще е шлагерът на бургаското лято“ гласи в свой материал в-к „Свободен град“
1998 г.: Интервю с управителя на хотелски комплекс „Космос“ във в-к „Бургас днес и утре“. В текста Радослав Миринчев разкрива, че през 1997-1998 г. са вложени над 260 млн.лв. за основен ремонт на хотела

Още с откриването си той се превръща в елитен, конкуриращ се пряко с „България“, който по това време вече е с над 10-годишен „стаж“. Скай барът на последния етаж  представя нова гледка от птичи поглед към целия град – от източната страна към морето и летището, от западната – към езерото,  центъра, жк „Възраждане“, жк „Братя Миладинови“ и жк„Славейков“. Хотелът е разполагал с 42 единични, 56 двойни стаи и 12 апартамента. Всяка с телефон, радио, кабелна телевизия и мини бар – за времето си това бяха най-високите технологии.

Фоайето на хотел „Космос“ – кожен салон, стилна тухлена стена и терасата, водеща до ресторанта на първия етаж
Основният ресторант на мецанина
Стаите в хотел „Космос“ са били изключително луксозни за времето си

Снимки: VisitBulgaria.NET

За жалост хубавата част от историята на „Космос“ свършва дотук. По времето на правителството на Иван Костов, през 1999 г.,  БГА „Балкан“ минава в частни ръце – у чужда групировка с мафиотски характер, начело на която стои евреинът Гад Зееви. „Сделката беше скандална, цялата компания бе продадена на стойност, равна на един малък апартамент в Париж, за 150 хиляди долара“, припомня дългогодишният бивш управител на централния хотел „България“ Георги Мицов. През 2001 г. Зееви груп фалира, същата съдба спохожда и хотел „Космос“ – домът на пилоти, стюардеси и като цяло на хай гости на града. Впоследствие преминава в собственост на формирование, което се свързва с варненска бизнесгрупа с трибуквено наименование. С днешна дата Фрапорт АГ оперира варненското и бургаското летище, в чиито активи би трябвало да е рухналият „Космос“.

БГА „Балкан“ спира дейност през 2002 г. след скандалната приватизация от Гад Зееви

Така нареченият ремонт на хотел „Космос“ продължава и до днес. Бялата фасада е посивяла, мазилката се разпада, на места стърчат бетонените плочи, изграждащи външните стени. Огромното лого на хотел „Космос“ под формата на кръг със самолет в средата, отдавна не свети в ярко синия си цвят и не привлича погледа с влизането в Бургас откъм АМ „Тракия“.

Фасадата на елитния в миналото хотел се руши, гледката е депресираща
 „Космос“ се е превърнал в надгробен паметник на БГА „Балкан“

Сега, след като прекият някогашен конкурент Интерхотел „България“ предстои да бъде топ на Южното Черноморие, става актуална темата с бъдещето на „Космос“.

Флагман.БГ изпрати въпроси към варненския пресцентър на Фрапорт АГ, където е централата, за да узнаем какви са плановете, ако изобщо Фрапорт АГ има общо със собствеността на бургаския хотел, но поне ще стане ясно дали изобщо им пука за картината на бургазлии.  Вариантите са два – след няколко години да станем свидетели на показно контролирано събаряне, преди да е загинал някой заблуден пешеходец от падащи мазилки. Но може и да доживеем да го видим в целия му блясък, по пример на някогашния му близнак в София „Плиска“, който също е приютявал пилоти и стюардеси.

Редакцията на Флагман.БГ изказва благодарност си към Отдел „Справочно-библиографски и краезнание“ към Регоиналната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас за оказаното съдействие при изготвянето на тази публикация.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.