Не бягайте от българската общност в чужбина защото…

Не бягайте от българската общност в чужбина защото...
Здравейте искам да изкажа едно по-различно мнение от общоприетото, че българите не си помагат в чужбина.

Аз също съм вярвал в тази теза и дълго съм странял от другите ми сънародници. Разбира се, не казвам да се предоверяват, мен също са ме лъгали българи, така както са ме лъгали и испанци и англичани, въобще като се замисля няма нация и хора, които да не лъжат.

Жалкото е когато е направено от сънародник, тогава го чувстваме наистина силно и не ни минава. Да болката е силна, защото сме предадени от свои, но това не значи че няма да сме измамени и от други. Вината за това си е в нас самите, ние се предоверяваме, ние проявяваме наивност.

Ако някой ви дава много пари за малко труд или дори без никакъв труд, просто да инвестираме и да получаваме пари. Такива схеми има хиляди и те винаги се оказват лъжливи.

Бил съм в няколко страни в чужбина за да работя и съм лъган, както от българи така и от местните, даже ако трябва да съм честен от местните съм бил повече лъган, те винаги са се възползвали от това, че не знам добре езика, и не познавам законите им.

Такъв е животът днес, работодателите винаги се възползват от нашето невежество, мошеници има навсякъде. Помня и аз как съм странял от българи в чужбина, защото съм мислил, че ще ме излъжат, странял съм до такава степен, че не съм искал да пия кафе с тях, нито да си ходим на гости, а за обща работа и дума да не става.

Само, че преди известно време ми се развали колата, стара кола, непретенциозна, но ето че и тя вече си искаше своето. Тръгнах по сервизи, само като ме видеха, че съм чужденец, и че нищо не знам ми даваха такива цени, че почнах да си мисля как да дам колата си за скраб (бел. ред. стари части).

Признавам си за мен беше голяма дилема тази, кола, защото точно в този момент нямах пари за друга, а не ми се искаше тази да я дам за старо желязо.

Един ден докато се разхождах из центъра на града попаднах на едни българи, които бегло познавах, заговорихме се и аз се сетих да ги попитам къде те поправят колите си. Оказа се, че в района имало българин, който работил добре и на добри цени. Нямах избор и взех телефона му от тях и му се обадих, човекът се оказа от Бургас. Даде ми четири пъти по-евтина цена за моя проблем и ми оправи колата, която и до днес карам. Останах повече от доволен.

Това ми върна доверието в българите в чужбина и започнах повече да дружа с нашенци, благодарение на което си намерих по-добра работа. Та така като се замисля, най-много помощ съм получавал от българите в чужбина, приютяван съм от тях, гощаван съм, намирали са ми работа, давали са ми добра информация, и общо взето благодарение на тях никога не съм се чувствал сам.

Така, че българи не странете един от друг защото като сложа чертата, всъщност много повече са ми помагали отколкото са ме лъгали и най-топлото отношение съм получавал само и единствено от българи.

С уважение Николай

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.