Най-старият пчелар в Свиленград: Лекарства не знам, а съм здрав и с кръвно на младеж! (личната му рецепта)

Най-старият пчелар в Свиленград: Лекарства не знам, а съм здрав и с кръвно на младеж! (личната му рецепта)
91-годишният Марин Димов е легенда в Свиленград и околността.

Той е най-старият пчелар, който до преклонните 89 години всеки ден е ходел с колелото си до село Пъстрогор, където са кошерите му. После обаче жена му започнала да се страхува и за „застраховка“ го изпращала с автобуса.

За бай Марин Димов, чиято рецепта за здраве е помогнала на много хора в региона, ни подсети нашата читателка Марина Бахчеванска. Тя още помни как дядо Марин предписал на болния й от сърце баща рецептата с мед, мента, глог и валериан, която го вдигнала на крака.

„Тате има исхемична болест на сърцето. Изморяваше се и постоянно се задъхваше. Бай Марин тогава ми каза: „Взимаш, момиче, 50 или 70 грама мед и ги смесваш с двадесетина капки мента, глог и валериан. Това нещо го разпределяш от три до пет приема на ден и даваш на човека по една лъжичка“. Направих го точно два месеца, както ме беше посъветвал пчеларят и наистина баща ми живна“, пише читателката.

А рецептата за здраве, която е патент на стария пчелар, продължава да се предава от уста на уста в региона. Тя се състои от една кофичка с кисело мляко, в която се слагат една лъжица мед, 30-ина капки прополис и счуканите ядки от десетина ореха.

Всичко се разбърква добре и се изяжда на закуска, а ако на някого му се струва много, може да се раздели и на две части. Тази рецепта за здраве на бай Марин Димов поддържала организма му здрав и до тези години не знаел що е то лекарство.

„Ей ме на, кръвното ми е като на младеж – 120 на 80 всеки Божи ден. Но не спирам да обяснявам, че медът е чудо. Той нормализира кръвното налягане като го сваля ако е високо и го вдига, ако е твърде ниско. Ако пък имате лош холестерол, пийте сутрин чаша топла, ама не гореща вода, вътре в която има лъжица мед и малка лъжичка ябълков оцет“, знае всичко старият пчелар.

Прочутият Марин Димов дори се кълне, че диабетиците могат и трябва да консумират мед, но по много малко количество на ден – малка лъжичка и то само липов и акациев. Защото съдържащата се в тях фруктоза е страшно полезна за организма, дори при тяхното заболяване. Това твърдение на пчеларя всъщност вече е доказано и от съвременните изследвания, допълва читателката.

Тя от две години не е ходила до Свиленград и не е посещавала бай Марин Димов. Не знае дали е още жив и здрав, но силно се надява да е така.

„Дай Боже да е още сред нас и да е добре! Защото за мен този човек е светец“, пише Марина Бахчеванска. / doctorbg

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.