Малко известни факти за българските банкноти

Малко известни факти за българските банкноти
Според магия, разпространена в Древния Изток, ако си намажете ръцете с индийско орехче и след това докоснете всички банкноти, които са в портфейла ви, към вас след време направо ще потекат реки от пари.

Не е ясно дали този ритуал действа, но пък ако толкова се интересувате от парите, поне вижте тези малко известни факти за българските банкноти:

Първата българска банкнота

Тя е отпечатана на 01.08.1885 г. в Санкт Петербург и е с номинал 20 лева. Днес уникалната банкнота се съхранява в историческия музей в Габрово, а доказателство, че е наистина първа е нейният сериен номер – 000001. В левия ъгъл на лицевата ú страна е изобразен държавният герб, а в надписите на банкнотата са запечатани две руски думи.

Коя е гроздоберачката от старите два лева ?

Емитираната през 1962 година двулевка, на която бе изобразена гроздоберачка, бе истински символ на комунизма. А знаете ли, че девойката, която съсредоточено държи натежали чепки грозди, е единственият човек от народа, появявал се върху социалистическа банкнота?

Гроздоберачката всъщност се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. През 1960 г., когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ взима решение точно тази снимка да краси гърба на двата лева.

3 лева

Тази банкнота от 3 лева , направена по съветски образец, е била в обращение у нас от 1952 г до 1962 г. По това време е имало и банкнота от 25 лв.

Първият приживе

Негово Величество Борис III е първият владетел, чийто лик приживе се появява върху хартиените пари. Банкнотите с образа на царя са били с различен номинал, 

а след смъртта му върху паричните средства от 200, 250, 500 и 1000 лева грейва неговият наследник – малкия Симеончо. Бившият премиер Сакскобургготски е един от малкото наши съвременници, чийто портрет е красял българския лев.

Голяма любов краси банкнотата от 50 лева

Всички знаем, че на лицевата страна на банкнотата от 50 лева е Пенчо Славейков. А коя е дамата, изобразена на гърба? Това е очарователната Мара Белчева – прекрасна поетеса и съпруга на финансовия министър в правителството на Стефан Стамболов – Христо Белчев.

Със сигурност може да обявим 50-те ни лева за една най-романтичните банкноти в света, защото между Пенчо Славейков и Мара Белчева е имало истинска, изгаряща любов. Мара е едва 23-годишна, когато съпругът й Христо Белчев е убит при покушение срещу министър-председателя.

Младата вдовица дотолкова се потапя в своята мъка, че боядисва в черно дори и чаршафите си. Любопитно е, че в почернената поетеса е бил влюбен даже и княз Фердинанд. Но съдбата ú е отредила друг любим: една вечер през 1903 г. неин познат я среща с големия творец и интелектуалец Пенчо Славейков. Двамата поети се познават от малки, но през тази вълшебна нощ, унесени в сладки приказки чак до сутринта, те поставят основите на една голяма любов.

Двамата са заедно до 1912 г., когато Пенчо Славейков умира край италианското езеро Комо. Любовта им е документирана в стихове, писма и спомени, които може да прочетете в изданието “И сенките ни тихо ще се слеят”.

Източник: webmiastoto.com

Интересна среща с жената от старите 2 лева – Кина Гърбова ВИДЕО: БНТ

https://youtu.be/-XP46P0RPQ4

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.