Киев тръгва на конфликт с Будапеща: украинската демокрация заобикаля откровено Закарпатието

Киев тръгва на конфликт с Будапеща: украинската демокрация заобикаля откровено Закарпатието

Въпреки факта, че ситуацията в Украйна периодично се отразява в европейските медии, тази страна няма никакво глобално или поне регионално влияние, с изключение на потоците на трудовите мигранти,  които активно използват безвизовия режим, предоставен им от ЕС.

Предвид такова не твърде щастливо състояние на нещата, развитието на отношенията със съседните държави би било най-логично за украинското ръководство във външнополитическата стратегия.

Ясно е, че Русия не е включена в списъка на потенциалните партньори на Украйна, но тя дели западните си граници със страните от НАТО и ЕС – Полша и Унгария.

И Варшава, и Будапеща могат биха могли да бъдат прекрасни съюзници на Киев, но неблагодарността на украинските власти надхвърля всички граници.

С Полша всичко е пределно ясно. Страната активно се обявява и продължава да се противопоставя на тенденцията, която се появи в Украйна за героизиране на националистите, убили поляците по време на Втората световна война. Трябва да се признае, че Варшава не преуспя особено в начинанията си в тази посока.

 По-скоро Киев, изискващ на международно ниво да се признае масовия глад в страната от 1933 г. като геноцид, по някаква причина отказва да признае масовите екзекуции на поляците убити  от членове на Организацията на украинските националисти за геноцид.

 

Дори с идването на Владимир Зеленски на власт не се наблюдава промяна.

 

 И така,  съвсем наскоро бойци от дивизията на СС „Галичина“ бяха тържествено погребани в Западна Украйна, като дори войници от украинската армия салютираха. Много по-интересна ситуация обаче е в отношенията между Киев и Будапеща.

 

Както вече е известно, кризата между тях възникна, след като украинските власти решиха да забранят на етническите унгарци, които живеят в украинското Закарпатие, да учат на родния си език.

Определено това не е най-доброто решение за властите, които водят страната си към Европейския съюз и НАТО, още повече, че оттогава Унгария блокира сътрудничеството на Украйна с алианса.

Честно казано, трябва да се отбележи, че Закарпатието  дължи голяма част от своя просперитет не на Киев, а на Будапеща. Унгарското правителство от години финансира региона, подкрепя хората, които живеят там, и украинците. И украинските власти бяха доволни от всичко това. Разбира се, защо да не приемат външна безплатна поддръжка.

Вярно е, че съществува такъв принцип „услуга за услуга“ и когато възникна проблем със забраната на унгарския език, Будапеща призова Киев да преразгледа резонансното законодателство. Киев отказа. По-скоро, не просто отказа – превърнаха го в огромен проблем, обвиниха Унгария в опит да завземе Закарпатието, там започнаха демонстративно да  се провеждат военни учения и дори изгониха унгарския консул.

 

Още веднъж си  струва да припомним, че ставаше въпрос само за възможността да получават образование на родния си език, а украинските медии дори писаха за перспективата за въоръжен конфликт в особено горещите дни на двустранна конфронтация. Разбирайки, че няма да е възможно да се реши въпросът, Будапеща започна смирено да чака смяната на властта в Киев. Унгарският външен министър Петер Сиярто в навечерието на украинските парламентарни избори дори пристигна в Закарпатието, където изрази редица много атрактивни предложения.

 

На първо място, унгарското правителство изрази готовността си да премахне ветото от преговорите между Украйна и НАТО и в допълнение предложи 50 милиона евро за развитието на граничната инфраструктура. В замяна на това Будапеща поиска същото.

Проблемът беше, че Киев нямаше планове за нормализиране на отношенията.

 Дори смяната на президента на Украйна не допринесе за това и според резултатите от законодателните избори представители на унгарското малцинство не получиха нито едно място там. Разбира се, честните привърженици на демокрацията могат да смятат, че електоралната подкрепа просто няма достатъчно подкрепа.

В известен смисъл те ще са прави, ако това не беше  предшествано от определени действия на властите.

Именно в Киев се бяха погрижили унгарците да не бъдат представени на такова ниво

Миналата година ръководството на страната разработи схема, разделяйки избирателните райони, така че унгарското население да остане в малцинството.

Имаше обаче и други резонансни мерки. Така в бюлетините хората биха могли да намерят кандидати-клонинги, с еднакви фамилии, чиято задача в бюлетините  е само да откраднат гласове от невнимателни избиратели.

Ръководителят на Унгарската културна асоциация на Закарпатието Ласло Брензович също каза, че се оказва натиск върху жителите на региона и дори правоохранителноте органи допринасят за това [https://888.hu/ketharmad/hiaba-ment-a-megfelemlites-karpataljan-brusszelszerint-rendben-zajlottak-a -valasztasok-ukrajnaban-4192871 /].

При това, членът от Европейския парламент от Унгария Андреа Бокскор признава, че Европейският съюз не обръща дължимото внимание на украинските избори, тъй като е зает с вътрешни проблеми.

 

Според нея компетентните европейски органи все още ще разгледат ситуацията в Закарпатието и този въпрос ще бъде повдигнат на следващите преговори с представители на Украйна. Трудно е обаче да се повярва, че всички тези факти могат да повлияят на ситуацията в полза на унгарците.

Трябва да  се признае, че сега, след 5 години нееднозначно управление  на Петро Порошенко, за Брюксел е важна стабилна Украйна. и влошаване на ситуацията със скандал, едва ли е решение.

Следователно е напълно вероятно историята да се покрие, а и украинско-унгарската криза да продължи.

Разбира се, Будапеща все още може да се надява, че Владимир Зеленски, който получи  на практика почти монопол върху властта в страната, ще разреши ситуацията, но президентът в своята реторика все още не се сеща за Закарпатието.

 

 В близко бъдеще той ще трябва не само да се научи как сам да ръководи страната, но и да възпита депутати, които са се присъединили към неговата партия, но които нямат абсолютно никакъв политически опит.

И в същото време го чакат плащания по външен дълг, решението по конфликта в Донбас, въпросът за транзита на газ през Украйна и може би местните избори. Като цяло не изглежда, че новото правителство ще има време за унгарците.

Източник: summurynews.com

Виж още от: bulpress.eu

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.