Канада маха визите за българи от 1 декември

Канада маха визите за българи от 1 декември
Канадските власти припомниха, че отменят визовите ограничения за българи и румънци от 16 ч. източноевропейско време на 1 декември.

Въпреки това за всички граждани на България и Румъния, които пристигат в Канада със самолет, ще действа изискването да се регистрират в електронната система Electronic Travel Authorization (eTA) и да платят такса от 7 канадски долара.

За регистрацията е нужно да се въведат данни от валиден паспорт, електронна поща и дебитна или кредитна карта. Българите, които имат валидна канадска виза или валидна онлайн регистрация, ще продължат да пътуват с нея и няма да се нуждаят от нова регистрация. Канадските власти съветват, преди да си купите самолетен билет за Канада, да се регистрирате в еТА или да се снабдите с виза.

Ако планирате да влезете в Канада по суша или по вода, след 1 декември нямате нужда от виза или регистрация в електронната система, уточняват канадските власти. На сайта https://www.canada.ca и http://www.cic.gc.ca могат да се видят подробности за изискванията за пътуване до Канада./ segabg.com

От 1 декември българите и румънците няма да имат нужда от визи, за да пътуват до Канада, припомни канадското посолство. Те ще трябва да си извадят електронно разрешение за пътуване (eTA), за да се качат на презокеанския си полет.

За него вече може да се кандидатства при определени условия (притежание на канадска виза в последните 10 години или притежание на валидна неимигрантска виза за САЩ.) Хората, които не изпълняват тези условия, ще трябва да чакат до 16:00 българско време на 1 декември, когато те ще отпаднат.

Разрешителното се дава само на пътуващи по въздух. След отпадането на визите на 1 декември, българите и румънците нямат да имат нужда от допълнителни документи, когато влизат в Канада по суша или по вода.
При полети, които изискват трансфер на канадско летище, българите и румънците също ще имат нужда от eТА. Изключение правят тези, които вече имат валидни канадски визи.

Хората, които вече притежават визи, ще могат да ги използват до срока им на изтичане.

Хората, които вече имат eTA, няма нужда да кандидатстват наново.
Хората с канадско или двойно гражданство нямат право да кандидатстват за eTA и се нуждаят от валиден канадски паспорт.
Постоянните жители на Канада имат нужда от карта или разрешително за пътуване, издавани на хора с постоянно жителство, и паспорт.

Какво е необходимо
– 7 канадски долара;
– паспорт;
– кредитна или дебитна карта;
– имейл адрес.
Повечето разрешителни ще бъдат одобрявани за минути. По-дълго може да се чака, ако е необходимо гражданинът да изпрати допълнителни документи. / Petel

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.