Как един овчар спести 80 млн. на държавата

Как един овчар спести 80 млн. на държавата

Бай Фильо от пловдивско надхитрил кантара на експортните животни

„В ония години изнасяхме много животни, но основният проблем на държавата беше, че се губи живо тегло“.

Това разказва адвокатът Георги Попов, който навремето е работил за най-големите кланици и месодобивни предприятия у нас.

Човекът обясни, че големи загуби за страната представлявало разликата в теглото на живите животни по време на предвижването им за експорт. „Особено за арабските страни, които не ядат свинско изнасяхме много глави добитък. Возихме и в Африка, и в Ирак, и в Иран агнета, овце, крави“, спомни си човекът.

В началните години на предприятието Родопа обаче месцето било кът. Но адвоката му хрумнала гениалната идея да се дадат на хора готови животни и смески и те да ги отглеждат. После държавата си ги откупувала от тях на народни цени.

„Това си беше първата публично-частна инициатива в онези години. Партийците в София много ни гледаха накръв заради това, дето направихме. Идеята си беше работеща и Тодор Живков много я хареса. А така беше преодолян и недостигът на месо за вътрешния пазар“, спомни си Попов.
48Постепенно започнали да артисват и по-големи количества, които от ръководството на „Родопа“ взели решение да изнасят срещу долари или на бартер. Така към големите пристанища на света тръгнали български животни, крехки и вкусни хранени само с висококачествени смески и паша. Срещу месото тогавашните световени лидери броели долари, а понякога петрол, злато и скъпоценни камъни.

След първите две години у ръцете на адвокат Попов попаднали разчетите. Той установил, че много пари се губят всяка година от „кантара на животните“.

„Например 1000 овце тръгват за Африка от пристанищата в Бургас и Варна. Докато животните стигнеха на мястото те вече губеха около 5-10% от теглото си , а понякога и повече. Това реално бе тегло, което ние сме го платили, за да го произведем. Много умни глави мислиха какво да направим.

Един нищо и никакъв пастир от Пловдив, който нямаше и средно образование, ни каза какво да правим. Чешитът бай Фильо рече така:

„Абе що не вземете преди да качите овцете на кантара да ги напоите хубаво с вода и сол. Така хем ще са по тежки, хем докато стигнат ще си запазят килограмите. Съветът му се страхотно решение. Този човек спести на държавата около 80 млн. долара на година, които се губеха от разликата в теглото на животните“, спомни си 65-годишният адвокат.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.