Ето какво се случи с първата, произведена у нас – “Сливенска перла”

Ето какво се случи с първата, произведена у нас – "Сливенска перла"
Какво е специална ракия? Преди години винпромите правеха ракия само от остатъци от виненото производство – изцедени джибри, винени утайки и др.

Впрочем и домашните ракии се правят точно така – предимно от изцедени първо за вино джибри. И сега евтините ракии във винпромите продължават да ги правят така.

Такива са ни ракиите по традиция, и домашни, и винпромски.

По времето на соца масовата гроздова, 3,70 лв. бутилката, беше с етикет с един грозд и надпис „Гроздова ракия”. Няма марка, няма име.

Различни винпроми правеха такава гроздова, а съдържанието се различаваше. Зависи кой винпром какъв виноматериал имал, какви остатъци от какво грозде, какво вино.

И някои партиди се случваха много хубави, по-ароматни, с по-мек вкус. Като попадне такава партида някъде из магазините в някой град, квартал на София, ценителите си купуваха по няколко бутилки, че като свърши – няма.

Бутилката на “Сливенска перла” след 1980, чак до началото на 90-те.

Като най-добри гроздови се славеха от няколко винпрома – от сливенския, Сунгурларе (Славянци), бургаския. (Бургаският вече го няма, бургаската се прави в Поморие, а майсторът й почина пред 2 години).

През 1979 г. във винпрома в Сливен решили да направят ракия от цяло грозде. Първо от него се прави вино, от което пък се дестилира ракията.

Това вино се прави специално за ракията, без да се слагат консерванти като за бяло вино.

И избрали сортовете Перла и Мускат отонел – най-ароматните сортове грозде в България.

Ракията има феноменален успех по онова време – невероятен аромат, леко тяло, ефирна, вкусна.

Ракията е толкова добра, че започват да я продават в тогавашните валутни магазини „Кореком”, наред с уискита и само няколко български питиета – представителните български коняци „Плиска” и „Преслав”.

И парадоксът е, че от „Кореком” си я купуват българи, които иначе не могат да я намерят по магазините – дефицитна е, свършва веднага.

В Сливен започва голямо производство години наред, но по някое време през 80-те по-голямата част от лозята с перла са изкоренени планово, заради борбата с алкохолизма в Русия и намаленият износ на вина и напитки за там.

Винпромът започва да прави ракията предимно от Мускат отонел и Тамянка (друг ароматен сорт). Но това променя донякъде вкуса, ракията не е с толкова леко тяло.

Въпреки всичко тя остава елитна ракия и докъм края на 90-те години.

После се загубва в конкуренцията сред множеството нови специални ракии на различни винпроми, правени от най-различни сортове и рецепти. / bgspomen.com

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.