Едно време миеха града с цистерни всеки ден

Едно време миеха града с цистерни всеки ден
Тези дни стана ясно, че съд е задължил Столичната община градът да се мие два пъти месечно през летния сезон.

Веднага будни граждани алармираха, че трафикът и битовото отопление са виновни за мръсния въздух. Само че аз съм от поколение, което помни времето, когато нямаше парно, нямаше климатици и всички се отоплявахме на дърва и въглища.

Първа задача на бащите ни беше вечерно време да подсигурят отоплението за следващото денонощие, качвайки дърва и въглища от мазетата, където те се съхраняваха.

Днес живея в район, в който няма да видиш пушещ комин, всичко е топлофицирано. И въпреки това прахът е чудовищен. Но помня и време, в което обичайна всекидневна гледка беше камион цистерна с вода и зад него – маркуч и миещи улиците служители на общината.

Я се замислете откога не сте виждали такава гледка в днешно време. Така че съдът е прав, нека да се мият улиците редовно, това неминуемо ще намали общото замърсяване. Ако се превърне в традиция, ще има резултати.

Трафикът наистина е голям, но това не е проблем само на нашата столица, това е световен проблем. И въпреки това почти всички европейски столици са далеч по-чисти от нашата. / socbg.com

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.