Гурбетчиите сме “отписани хора”, никой не ни чака в Родината

Гурбетчиите сме “отписани хора”, никой не ни чака в Родината
Какъв беше животът ви в България?

Мога да го определя като нормален. Завърших средното си образование в Русе като механизатор, но съдбата ми определи да стана корабостроител (корпусник) близо шест години, а след това компресорист и апаратчик на кислородна инсталация.

През 1991 г. посетих Германия и като видях, тази уредена държава, останах 18 месеца да им погостувам и в същото време да се специализирам в хидро и топло изолациите, като това работя и в момента. След завръщането ми от Германия в България, 10 г. гледах как групировките управляват страната ни и затова дойдох в Гърция. Гърция мога да я нарека моята втора родина.

Много съм благодарен на Гърция, че ни прие да работим и живеем тук, тоест да се почувстваме малко освободени от комунистическия геноцид, създаден от бившите комунисти под формата на групировки при обикновените хора и на кръгове при висшите слоеве като банки, застраховки, а в настоящият момент и в еврофондове. Затова крайно време е да сменим прогнилата републиканска система с Конституционна монархия, защото само един отговорен човек, може да е гарант за просперитета на страната ни и това не съм го установил сега, а още докато бях в Германия.

За постижения в живота си не мога да говоря, защото човек е най-взискателен към себе си, но много се гордея с моя син, който е в България и се справя сам в трудната ни държава. А колкото до трудностите, те винаги ни съпътстват, важното е да ги преодоляваш.

Защо избрахте да емигрирате в Гърция?

Избрах Гърция, защото бях пренебрегнат и унижен от републиканските ни управници или по-точно продажници, защо ли ще ме запитате? Ами защото шефът ми от Германия, ми бе пратил абсолютно всички документи, че има нужда от мен като работник специалист в сферата на хидроизолациите.

Аз отидох в немското посолство с една камара документи и немецът не ми даде работна виза, защото българското правителство сключило споразумение с немското, че в строителството отиват само групи, тоест дъртите комунисти да изпращат групи и да прибират мангизите на чужд гръб и това, ако не е предателство, то тогава какво е? Така се озовах в Гърция, за което не съжалявам. Дойдох за 3 месеца и изминаха 3 години, после 6 и 9 и т.н. За работата и подаване на ръка за помощ, мога да напиша цяла книга, защото и ние българите си имаме добронамерени и негативни хора.

Трябва да изкажа истинска благодарност на Мария Миразчийска, която ме подслони първите два месеца. Да благодаря на Светьо и Росен от родния ми град Мартен, които щом имаха възможност ми се обаждаха за работа. Първият ми работодател бе Никола от фирма „Уинд“ – транспорт, премесвания. Много съм му благодарен на Нико, за всичко, не само работата, а и отношението му към нас и помощта, която ни оказваше.

Благодарение на него, успях да си наема самостоятелна квартира, за което съм му още по-благодарен, но трябваше да се разделя с „Уинд“ защото работата не бе постоянна и аз се озовах при Кириакос(Аки), който бе предприемач и Мартик, който бе декоратор. Четири години изкарах при тях, само че Кириако ме издъни с енсимите, но това си е нормално в Гърция. Напуснах Акито и си намерих точния работодател Макис Курсунис – хидро и топло изолации с които съм добре запознат и вече съм 6 години в тази фирма. Условията на работа в строителството няма да ги коментирам, те се знаят, но аз съм доволен защото обичам работата си и знайте, че не се шегувам с работата.

Как се справяте с живота в Гърция?

Днес в условията на криза животът е труден, как това се отразява на вашето ежедневие? За справянето с живота в Гърци какво да ви кажа, но все пак ще се опитам да бъде откровен, а именно, че с хубавото лесно се свиква. Когато имаш работа тук, то нямаш никакъв проблем с живота в Гърция, но сега при тази безработица, рецесия наистина е по-трудно, както за нас, така и за гърците. Кризата се отразява зле на ежедневието ни, защото в месеца ми се събират от 10 до 12 работни дни и през другото време бездействаш. Е, правиш разходки, но всичко омръзва, просто не си си у дома, затова лека полека трябва да се ориентираме към заглавието: „Завръщането на отписаните!“.

Защо „отписаните“ и в България как ще потръгне?

„Отписаните“, защото в България е винаги по-зле от европейските държави и хората обикновено ни отписват да се приберем, даже и ни съветват да си стоим в чужбина, защото в България става по-зле, а не по-добре! В България не сменим ли корумпираната републиканска система с конституционна монархия нещата няма да потръгнат никога. Смяна на системата и всичко си идва на мястото.

А за монарх цар Симеон ли предлагате?

Смело мога да кажа: Да.

Каква е според вас основната разлика между двата народа?

Вярата и това го знаех преди да дойда в Гърция. Тук се убедих, че съм бил с правилното си мислене, тоест мнение. Комунистите, затова съм ги упреквал винаги, даже и преди 1989г. защото унищожиха вярата на един славен народ!

Много хора споделят, че в чужбина е по-добре да се пазиш от сънародник…. На какво се дължи това?

Щом хората го споделят значи има нещо вярно и за мен това се дължи на липсата на вяра. Болшинството от сънародниците ни са безверни и това ни дава отговора на едно от уравненията. Също алчността и завистта са породени от безверието и те си вървят ръка за ръка и това другият Х в уравнението. Случки за пазене от сънародници всеки може да напише, което разбира се е тъжно и затова, аз желая да напиша нещо положително. За десет годишният ми престой в Гърция, отначало когато дойдох разбрах, че българки си продават работата българки и българи слугуващи на гърци ощетяват другите българи в заплащането. Сега обаче виждам промяна в сънародниците ни. Тези нелепи неща започнаха да липсват, което за мен е голям принос за завръщане на самочувствието ни.

Какво изгубихте и какво спечелихте от емигрантския живот?

Както е казал народа „Гурбет дава, гурбет взима“. На мен ми взе удоволствието на един родител да е при семейството и най-вече до детето си в момент, когато най-много се нуждае от баща, а именно пубертета. Но иначе престоя в Гърция си има и положителни неща, например опознах по-добре както сънародниците ни, така и гърците. С командировките опознах и митологична Гърция. Само ще отбележа, че съм бил в Моневасия, невероятно красиво кътче в най-южния Пелопонес и в Ксанти(най-северната част), Патра, Миконос и др. Няма да ги изброявам. Гърция е невероятна, тук човек се зарежа с енергия и позитивност.

автор: Български новини, newsbg

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.