В София имаше цял индустриален район, в който се намираха три гигантски производителни комплекса

Когато преди близо три десетилетия се срина социализмът, противниците му ни обещаваха благоденствие и коренна промяна на живота.

Промяна има, наистина е  коренна и е свързана най-вече с липсата на икономика и производство. С всичките му кусури соцът успя да изгради производствени комплекси, които напълно задоволяваха нуждите на страната ни, че дори даваха възможности за износ на продукция. Произвеждахме камиони в Шумен и леки коли в Ловеч.

В София имаше цял индустриален район, в който се намираха три гигантски производителни комплекса – ЗММ (Завод за металорежещи машини), „Фармахим“ – за производство на лекарства, и „Елпром-Енерго“ – за производство на електромотори, трансформатори и електросъединители.

Безспорно челно място заемаше гигантът на родната индустрия „Кремиковци“, чиито работници се трудеха при подобрени социални условия – високо заплащане, безплатен транспорт, ранно пенсиониране, редица социални придобивки.

Имаше заводи, пръснати равномерно из цялата страна, които бълваха продукция за родния пазар и за износ.
И до днес има домакинства, в които безотказно да работят автоматичните перални, произведени във Варна или телевизорите от Велико Търново.

Влезте днес в който и да е от големите магазини за електроника, за бяла и черна техника и потърсете някаква българска стока. Няма.

Дори и една най-обикновена вътрешна антена за телевизор, която един технически грамотен човек може да измайстори с подръчни средства, не е българска, а е вносна.

В същото време се чудим защо немските автомобилостроители ни заобикалят и предпочитат Турция.

А една икономика, която не произвежда, е куха и обречена. С туризма и селското стопанство само не става. А и там се провалихме.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.