Българско семейство възроди шипковият мармалад

Българско семейство възроди шипковият мармалад
Истинския шипков мармалад възроди българско семейство и превърна производството му в бизнес. Сладкият натурален продукт беше представен по време на Международно пчеларско изложение в Плевен.

17-годишна усмихната тийнейджърка – най-младата бизнес дама във фамилията, с радост обясняваше на проявилите интерес посетители, че това е онзи шипков мармалад, който помним от миналото. Затова и сполучливо го нарекли „Детски спомен”.

Катрин Василева се впуснала в начинанието с огромен ентусиазъм, защото й омръзнало да консумира продукти, които уж са сладка, а всъщност съдържат множество изкуствени и опасни за здравето съставки.

„Аз участвам във всички процеси по производството на шипковия мармалад – от брането на шипките до етикетирането на готовия продукт”, разказа тя.

Още като малко момиченце обикаляла планината с баба си и беряла диви шипки. Днес прави същото – в село Паволче, близо до Враца, точно под Балкана. От две години хобито се превръща в бизнес, който радва много потребители.

В кампанията за бране на шипки помагат и други хора, но в производството на мармалада с дъха на Балкана участват само трите дами – тийнейджърката, майка й и баба й.

„Всичко е много трудно. При брането на шипките си издираме ръцете. После продуктът минава през две-три цедки, вира се много дълго време, прехвърля се няколко пъти от тава в тава,  допълнително се варят и бурканите.

Съставките са само натурални – шипки, вода и захар”, разказа Катрин. И добави, че от 7 кг шипки се получават З0 бурканчето по 330 мл шипков мармалад.

За сега предлагат продукта само по специализирани изложения в страната – в чужбина все още не са намерили пазар. „Хората харесват шипковия мармалад, защото е натурален, вкусен и открехва прозорче към детството”, сподели тийнейджърката. / topscandal.info

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.