Българи в чужбина избухнаха: Тук всичко е по-евтино, а заплатите в пъти по-високи

Цените на хранителните стоки у нас често стават обект на въпроси от страна на потребителите.

И това е съвсем нормално и резонно, с оглед на нивото на заплатите и пенсиите у нас. Минималната работна заплата от тази година стана 510 лева, които да си кажем направо, са крайно недостатъчни, за да може един човек да си плати всички задължения и да му останат за качествени и разнообразни хранителни стоки.

Интересното е, че у нас в хранителните магазини стоките се продават на изключително високи цени, в сравнение със супермаркетите в Европа, че дори и в Съединените американски щати.

В мрежата напоследък има раздвижване от страна на българите, живеещи в чужбина. Те публикуват снимки, на които ясно се вижда разликата в цените на една и съща стока там и у нас.

Ще ви дадем няколко примера за тази разлика, за да не бъдем голословни. И така, у нас парацетамолът струва средно около 1,87 лв, докато в чужбина той е 19 пенса. Лазанята в Холандска верига хранителни магазини струва 2,69 евро, което е около 5,40 лв. В същата верига у нас, същата лазаня възлиза на 7,99 лв. Тук е много важно да се отбележи, че средната заплата в Холандия е 2700 евро, а у нас – около 1000 лева. Ако тези данни все още ви се струват недокауземи и нереални, ще ви представим коментарите на живеещи в чужбина българи, които потвърждават тази потресаваща разлика.

Нашето вино в Белгия е по-евтино от тук (изнася се за 3-3.20 лв. за литър)„. Друг потребител допълва: „Никога няма да забравя как в „Била” някакъв 100 % натурален сок беше 9.99 лв. за два литра, а тук един такъв сок е 1-2 евро“. В Италия цените са драстично по-ниски. Ето какво разкрива българин, живеещ там: „В Италия на 650 евро заплата сапун „Дав” е 50 цента, а в България – 1.55 лв., крем „Лореал” за 6 евро, а в България струва 25 лв.

В Париж пък цените в супермаркети „Карфур” са с цели 40 % по-евтини, отколкото са в магазините им в България“. Хората са възмутени от условията, които търговците поставят на потребителите и от факта, че на този етап изглежда тази ситуация няма да се промени. / vsyakajena

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.