Българи в Дания скептични към офертата с бране на грах

Българи в Дания скептични към офертата с бране на грах
Датската компания Greenpeas търси български служители като обещава заплата до 2000-3000 евро.

От кандидатите се изисква да имат минимални познания по английски. Работата се състои в бране на грах, което се извърша в Португалия и Дания. Заплатите в двете страни са различни.

Предложението за работа възмути голяма част от българската общност в Дания, заради липсата на яснота около заплащането в скандинавската страна.

До момента в публичното пространство бяха представени две обяви от съответната компания, като в посочените условия за Дания има „малка“ разлика от 1000 евро.

В едната обява, публикувана във фейсбук групата на българската общност в Дания се обещава заплата от 1000 до 3000 евро, а в другата обява, публикувана на сайта на EURES http://eures.bg в рубриката „Работни места“ заплатата е от 1000 до 2000 евро.

От статия в http://agrolife.bg, представена на сънародниците ни в чужбина става ясно, че в Дания се плащат 60 евроцента на килограм продукция, като работодателят уверява, че може да се постигне доход от 1000 до 3000 евро на месец, в зависимост от това как се справяте. Работи се от 30 до 40 часа седмично.

Работата и в двете държави е сезонна, за период от 2 до 3 месеца. В Португалия сезонът е от март до юни, а в Дания – от юни до септември. Добрите работници в Португалия ще имат възможност да бъдат изпратени след това да берат грах и в Дания, обещава работодателят.

Това, което направи някои от българите резервирани към обявата е, че липсва информация за удръжките, дали обещаната заплата е преди или след таксите. Дания е известна с големите си данъци, приблизително 40% от месечните доходи отиват в хазната, но в случая този въпрос не е повдигнат.

Също така липсва информация за квартирите, в едната обява е споменато, че в Дания българите ще бъдат настанявани в каравани, но не е упоменато, дали те са осигурени от работодателя или служителите ще трябва да си ги заплащат, както се процедира на други подобни бригади с полски труд.

Голямата мистерия всъщност е колко грах трябва да набере всеки един служител, за да достигне заплата от 2000 евро, близо 15 000 датски крони преди данъците (ако всичко е легално).

Ако приемем, че условията за 0.60 евроцента важат и за заплатата от 2000 евро на месец и разполагаме с 40 часова работна седмица означава, че трябва да бъдат набрани повече от 20 кг на час. Така за един работен ден се събират над 165 кг грах, а за един месец над 3 тона. / burgasdream.com

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.