България става световен производител на шафран

България става световен производител на шафран
До пет години България може да стане световен производител на шафран, заяви пред „Труд“ Хасан Тахиров, председател на Българска асоциация за производство на шафран и шафранови продукти.

„В България климатичните условия за отглеждане на шафран са най-добри от целия Балкански полуостров. Ако през тази година се засеят 2500 декара с луковици на син минзухар, което ще струва около 60 млн. лв., след пет години страната ни ще има добив от 100 тона сух шафранов цвят. Това означава, че е съвсем реално България да стане един от световните лидери по производство и износ на скъпата подправка“, каза още Тахиров.

По думите му отглеждането на шафран може да даде препитание на 200 000 души у нас. Той предлага общини от Кърджалийско, Смолян и планински райони да предоставят на жители от тези региони демонстрационни полета, на които да бъдат засадени специални луковици на син минзухар, от чиито цветове се получава шафран.

Тахиров е изчислил, че от един декар се добива до 1.5 – 2 кг. шафран през първата година, а втората година вече може да стигне до 3 кг. В момента килограм от екзотичната подправка се търгува на световния пазар по около 10 000 евро. Освен това всяка от засетите луковици се размножава и още първата година се получават луковици, достатъчни за засаждането на площ от пет декара.

„В момента в страната ни има засети 850 декара с шафран, но той не е от качествени луковици и не се отглежда по правилата, затова и добивите са слаби“, обясни Тахиров.

Той организира международна конференция, на която асоциацията е поканила експерти от Иран и Холандия, които ще обяснят начините за отглеждане на шафран, както и ползите за страната ни.

Шафранът се добива от цветовете на шафрановия минзухар и е най-скъпата подправка в света. Световен лидер в производството на шафран е Иран, която изнася по 170 тона годишно.

Вижте още по темата как България притежава най-скъпата подправка в света:

Родопчанин отглежда най-скъпата подправка в света

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.