България има нови шампиони по шахмат

България има нови шампиони по шахмат
Мартин Петров и Белослава Кръстева са новите шампиони на България по шахмат.

В София завършиха Държавните индивидуални първенства за мъже и жени по класически шахмат.

Шампион в 84-ото първенство при мъжете стана Мартин Петров („Марица Изток“ Раднево) със 7 т. С титлата той покри и своя първи бал за гросмайстор, пишат от Българска федерация по шахмат 1928.

Първи треньор на Мартин е неговият баща Сергей Петров. Миналата година Мартин завърши средното си образование в частното училище „Дружба“ в София. В момента негов треньор и мениджър е Мирослав Митев, председател на ШК „Марица Изток“. Четирима гросмайстори събраха по 6,5 т. и допълнителните показатели определиха тяхното подреждане. Сребърния медал спечели Александър Делчев („Чесбомб“ Пловдив), а бронзовия – Петър Дренчев (ШК „Рибаров“ София). Следват Васил Спасов („Шумен“) и Радослав Димитров („Абритус“ Разград). Между 6-то и 12-то място с по 6 т. се наредиха гм Момчил Николов („Абритус“), Лъчезар Йорданов (ШК „Варна“), който покри норма за международен майстор, гм Ивайло Енчев и гм Красимир Русев (и двамата от „Абритус“), 14-годишният Момчил Петков („Енергия 21“ Добрич), мм Сашо Николов („Марица Изток“) и Павел Янев („Каиса“ Варна). Двете девойки, които участваха в турнира при мъжете гм Нургюл Салимова и Габриела Антова събраха по 5,5 т. Много приятно впечатление остави с играта си най-малкият участник, 9-годишният Данаил Попзафиров, постигнал 3,5 т. и повишил личния си рейтинг с 65 точки.

При жените след много драматична борба до последния кръг шампионка стана Белослава Кръстева („Шах 21“ София) със 7 т. Белослава е ученичка в Софийската математическа гимназия. Неин първи треньор е Стефан Стойнов, а в момента тя работи с гм Владимир Димитров. На второ и трето място с по 6,5 т. се класираха Виктория Радева („Марица“ Пловдив), двукратна шампионка от последните шампионати, и Елиф Мехмед („Чесбомб“ Пловдив) – една от най-бързо прогресиращите млади таланти в България. След медалистките останаха Надя Тончева („Левски“ София) и Гергана Пейчева („Асеновец 2006 Асеновград) с по 6 т., гм Маргарита Войска и най-младата участничка Петя Караиванова с по 5,5 т.

Първенството премина при много добри условия в конферентната зала на ЦКС. БФШ 1928 осигури награден фонд от 16 600 лв., а на закриването от един от спонсорите – „Або фарма“ раздадоха и допълнителни парични и предметни награди. На церемонията по закриването д-р Руслан Тошев, председател на федерацията, запозна шахматната общественост и присъстващите представители на медиите с работата на 90-тия конгрес на ФИДЕ в Абу Даби, на който той беше делегат и връчи наградите на призьорите. / dunavmost

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.