Богатствата на България – Райското пръскало

Богатствата на България – Райското пръскало

Дълбоки урви и стръмни зъбери, предизвикателство и за най-опитните планинари, омагьосват посетителите на Националния парк „Централен Балкан“.

Тук, в сърцето на Стара планина, сред нейните най-труднодостъпни дебри девет резервата пазят неповторимата красота на дивата природа.

На територията на един от тях, „Джендема“, се намира най-високият водопад на Балкански полуостров. По традиция тези водни феномени са наричани „пръскала“, а наименованието на цитирания водопад неслучайно е Райското пръскало. Райското пръскало черпи сила от снежните преспи на връх Ботев, първенеца на Балкана.

Сребристите му води се спускат от 124,5 м височина, хвърляйки сребристи отблясъци, които се забелязват отдалече. Водопадът се намира над известната хижа „Рай“. Пътят дотам минава през живописната местност Паниците, на около 4 км от Калофер. Близостта му до възрожденския град обяснява защо нерядко природният феномен е наричан и Калоферско пръскало. До Райското пръскало се стига пеша по хребета, разделящ Тунджа и Бяла река.

Макар и тесни, пътеките дотам не са трудни, пък и гледките си заслужават усилието. Все пак най-безопасно е водопадът да бъде посещаван през лятото. Така се избягват хлъзгавите участъци по пътеките, а и тогава пръскалото е най-пълноводно.

Зимата също придава неповторимо, макар и различно очарование на райското място сред „Джендема“ („ад“ на турски). Наред с другото тогава може да се види и прочутото „мъжко хоро“, което се играе в ледените води на Тунджа на Йордановден в близкия Калофер.

По поречието на Тунджа върви и пешеходният маршрут към Райското пръскало. Започва от местността Паниците и продължава към дървената арка, която бележи началото на Национален парк „Централен Балкан“. После пътеката отвежда през красиви букови и дъбови гори към високи пасбища, разкриващи чудни гледки към околните върхове. Най-трудната част идва след влизането в резерват „Джендема“ – оттам започва изкачването на Малкия купен, зад който е Райското пръскало. Тя отнема между час и половина и два, а целият преход от Паниците до водопада варира като време между 3 и 4 часа.

Маршрутът до Райското пръскало е вписан под № 17 в новия илюстрован пътеводител „България – позната и непозната“ на Румяна Николова и Николай Генов, издаден от „Книгомания“. / patrioti.net

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.