Ангел Джамбазки: Горд съм, защото няма друга държава, която да има химн, посветен на просветата и културата

Ангел Джамбазки: Горд съм, защото няма друга държава, която да има химн, посветен на просветата и културата

„Върви народе възродени“ е велик химн, не се сещам друга държава да има толкова велик химн, посветен на просветата и културата.

Ето от това се чувствам горд, защото тези, които наричат себе си славяни, са взели нашето четмо и писмо, нашия език и култура. Чувствам се горд с това, което е създадено от нашите предци. Прави ли Ви впечатление, че във всяко българско село най-голямата и най-красива сграда е тази на читалището.

След това е на училището. Не кметството, то не е събирателният образ на нашето минало и настояще, а читалището. И тези сгради, строени с дарения, са и най-старите – със средна възраст 100 г., това каза във Велико Търново водачът на листата Ангел Джамбазки за в. „Борба“. Той беше в старата столица, за да се срещне със студенти и преподаватели, които участваха в изложбата в Европейския парламент, посветена на кирилицата.

След това Ангел Джамбазки допълни, че воден от тази гордост, е организирал изложбата, в която студенти от Великотърновския университет изографисаха български шрифтове. А след нея беше направено и искането за създаване на Български културен институт „Св. св. Кирил и Методий“, който да пази писмеността, езика и националността ни.

Много важна е ролята на този институт, защото към днешна дата имаме около един милион българи, които живеят в Западна Европа и САЩ. Тези хора са все още българи, защото част от тях са родени в България. Но техните деца, децата, родени от смесени бракове, ще престанат да бъдат българи. Ако те научат матуритетен български език, след това ще могат да учат в България, а това ще ги запази като българи, категоричен е Джамбазки.

Той призна, че напоследък все по-често мисли над въпроса, че е особено важно да изпълним със съдържание думите „единство в многообразието“. 24 май е ден, в който празнуваме съществуването на нашата цивилизация. Честваме азбуката, около която е изградена съкровищница от произведения, от раннохристиянски животописи и евангелия. Цивилизация и култура, която е дала писменост и култура на много хора. Коя друга държава, освен България, е запазила своето име повече от 1300 г. Още един повод за гордост, каза Джамбазки.

Честит празник на всички българи! Поздравявам Ви с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! Факт е, че запазвайки своето самосъзнание, формирайки се като нация на основата на кирилската писменост, сме дали, както казва поетът, „писмо и четмо на вси словени книги да четат“.

Гордеейки се с това, нека знаят, нека помнят и нека пазят тази национална традиция, допълни той. / vmro.bg

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.