Баща на пълен работен ден. Мисията е възможна в Швеция

Баща на пълен работен ден. Мисията е възможна в Швеция
Швеция е една от  страните в света с най-щедра и либерална система за родителски отпуск.

Майката и бащата имат право да останат у дома с детето си общо 480 дни, като през това време получават 80% от заплатата си. От тези 480 дни, 60 трябва да бъдат взети задължително от таткото.

В противен случай семейството губи всички дни, които се полагат. Не е задължително дните за бащинство да бъдат използвани на куп, могат да бъдат разбити на седмици, дни или дори почасово. Майките и татковците имат право да разделят по равно отпуска, който им се полага.

Нещо повече – тогава те получават т.нар. “бонус равенство”, който е част от законодателство за насърчаване на бащите също да излизат в отпуск за отглеждане на децата си.

Работодателите в много държави, сред които и България, вече позволяват отпуск за бащинство. Той обаче е твърде кратък – една, две седмици. Точно продължителността на платените дни превръща шведската система за отглеждане на дете в лидер по равенство между половете.

Шведският фотограф и баща Johan Bävman снима и интервюира бащи, които се възползват от законодателството, за да прекарат повече време с децата си. “Независимо от щедрото обезщетение и бонусите, все още само една малка част от татковците в Швеция използва всичките си дни на родителския отпуск,” споделя Bävman. “И само 14% от родителите поделят дните си по равно. Започнах тази инициатива, за да вдъхновя други бащи – в Швеция и по света, да се възползват от предимствата на тази система.

Murat, 34-годишен, програмист

Murat е бил в отпуск по бащинство със сина си Oskar за осем месеца, а преди това ползва бащинство и за дъщеря си Lovea. “Когато изкарах курс по психология, оцених ползата от равните възможности между половете в нашето общество”, споделя Murat. “Реших да не приема ролята на второстепенния родител. Исках да бъда толкова важна част от живота на децата ми, каквато е жена ми. Ако не мога да бъда с децата си сега, кога ще намеря пълноценно време за тях? Важно е да се научим да живеем и да се наслаждаваме на момента”, допълва Murat.

Tomas, 34-годишен, учител

Tomas ползва една година родителски отпуск, когато се ражда сина му Sixten. “Възможността да ползвам дни за бащинство ми позволи да направя преоценка на представата ми за мен самия като баща”, казва Tomas. “Преди това си мислех, че най-голямото предизвикателство пред мъжете родители е да приемат факта, че винаги ще имат второстепенна роля в живота на децата си. Родителският отпуск ми даде възможност да променя това. Сега синът ми чувства еднакво близки мен и майка си Sofi. Мисля, че много бащи не ползват родителски отпуск, заради криворазбрана представа за мъжественост, която се е налагала много години. Щастлив съм, че съм част от промяната на това мислене.”

Jonas, 38-годишен, учител

Jonas ползва шест месеца отпуск за отглеждането на  сина си Olle. “Отношенията ми с моя баща дори се промениха, след като станах родител и си взех свободни дни за бащинство. Нашите разговори станаха по-дълбоки, по-емоционални и по-малко рационални. Колкото повече време прекарвам с детето ми, толкова повече се уча да бъда добър родител. Никой не се ражда добър баща. Това се учи. Така си мисля”, споделя Jonas.

Patrik, 32-годишен, икономист

Patrik е в отпуск, за да отглежда дъщеря си Eira в продължение на осем месеца. “Когато партньорката ми започна да съхранява и замразява млякото, аз също бях в състояние да помагам с храненето,” казва той. “Никога няма да забравя погледа на дъщеря ни, когато ми я подадоха за първи път. Беше много хубаво. Надявам се, че скоро няма да делим родителството на майчинство и бащинство. То не се дели на полове. Ние и двамата сме родители в една и съща степен и носим еднаква отговорност за детето ни”, казва Patrik.

Uffe, 41-годишен, спасител на плажа

Uffe е в отпуск по бащинство за дванадесет месеца, за да отглежда дъщеря си Lilli. “3 месеца след раждането на дъщеря ми, партньорката ми се върна на работа и аз останах вкъщи с детето. В началото се чувствах много безпомощен, а жена ми се връщаше у дома от работа, за да кърми. Днес ми е много по-лесно, а и Lilli вече се храни сама.”, споделя Uffe. И допълва: “Мисля, че родителският отпуск е въпрос на семейно решение. Тези неща не се регламентират само с квоти. И въпреки че родителството е дългосрочен проект, съм щастлив, че има шанс първата дума на дъщеря ми да е “татко”.

Alfred, 38-годишен, ландшафтен архитект

Alfred ползва родителския отпуск за всяко от двете си деца по девет месеца.  “Жените обикновено не получават признание в обществото, че остават вкъщи, за да си гледат децата. Ние, бащите, пък получаваме похвали до небесата, ако се включим в домакинската работа.  Това вероятно е резултат от факта, че в исторически план разпределението на семейните задачи е било много изкривено. Моите отпуски за бащинство означаваха много за мен. Децата ми се привързаха много към мен и дори все още често предпочитат аз да ги сложа в леглото за лягане.”

Fredrik, 33-годишен, електротехник

Fredrik в момента е ползва 9-месечния си отпуск, за да отглежда дъщеря си Majken. “Когато разбрах, че ще ставам баща, бях много изненадан”, казва той. “С майката на дъщеря ми вече бяхме разделени, когато разбрахме, че чакаме бебе. Двамата обаче решихме да живеем заедно по време на родителския отпуск и сме сигурни, че това е най-доброто нещо за Majken. Много се дразня, когато други мъже твърдят, че не искат да останат у дома с детето си по финансови причини.  Всъщност, бащинството е фантастична възможност да прекараш пълноценно време с детето си и да го опознаеш много по-интензивно. Освен това, всички можем да преживеем известно време с по-малко пари по време на родителския отпуск”.

Nils, 31-годишен, дизайнер

Nils споделя родителския отпуск заедно със съпругата си Bibi. “Фактът, че имам право на платен родителски отпуск е голям напредък за цивилизацията. Изминахме дълъг път, за да извоюваме това право на бащите.
Родителите правим едно и също нещо, независимо от пола. Грижата е една и съща, смяната на пелени – също, имаме едни и същи проблеми, а доскоро бащите бяхме дискриминирани. Един ден, когато децата ни пораснат и имат собствени деца, се надявам, че това равенство ще бъде напълно наложено. И вярвам, че на правото на бащите да ползват родителски отпуск не бива да се гледа с подозрение. Не бива да се съмняваме, че това е се случва заради намаляващото население в една студена скандинавска страна.”

Sacha, 33-годишен, медицински физик

Sacha споделя родителския отпуск наравно със съпругата си за децата си Julian and Noor. “Всеки трябва да се ангажира в еднаква степен с родителството, независимо от пола,” казва Sacha. Искам да бъда пълноценен родител, а не моята роля да се изчерпва с появата ми за два часа преди лягане. С толкова малко време е трудно да изградиш пълноценна връзка с детето си. В същото време това е наистина предизвикателство – да бъда по цял ден с децата ми. Често се чувствам напълно претоварен емоционално от това неописуемо и огромно чувство на любов, което изпитвам. Трябва да се учим от чуждите грешки.

През годините съм срещал твърде много мъже от света на бизнеса, които съжаляват, че са прекарали толкова малко време с децата си в името на кариерата.  Щастлив съм, че имам възможността да си остана вкъщи. Бях изумен, че все още има толкова много мъже, които ме питаха какво правя по цял ден с децата си. Все още живеем в свят, в който за жените е по-трудно да изградят кариера, защото се приема по презумция, че те трябва да останат у дома в продължение на година или повече, за да отглеждат децата ни. Ние, мъжете, трябва да имаме по-активна роля в родителството и да споделяме със съпругите си времето за отглеждане на децата”. / shash

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.