Последни сме в ЕС. Румънците вече са доста по-богати от нас

Последни сме в ЕС. Румънците вече са доста по-богати от нас

Реклама

Последни сме в ЕС.
България заема последната позиция сред държавите от ЕС по два основни показателя – фактическото индивидуално потребление (ФИП) и Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, измерени през стандарта на покупателната способност (СПС).

Реклама

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. Данните, публикувани от европейската статистическа служба Евростат, сочат, че ФИП на човек от населението, изразено в стандарти на покупателната способност, варира в страните от ЕС от 53 до 132%.
Най-високо ФИП на човек от населението се отчита в Люксембург, където показателят е с 32% по-висок от средното за ЕС ниво, докато най-ниско е в България – 54% от средното за общността.

Според Евростат, не Румъния, а Унгария и Хърватия заемат предпоследните места с 62% средно ФИП от това на ЕС, докато северните ни съседи вече са далеч напред с показател от 68, колкото е това съотношение и при Латвия.
Пред тях са Естония (73%), Словакия, Полша и Гърция (с по 76%), Словения (77%) и Малта (78%).
Португалия и Чехия се нареждат в средата на класацията с по 82%, изпреварени от Литва, Испания, Кипър, Ирландия и Италия.

Кои са държавите, в които фактическото индувидуално потребление е по-високо от средното за ЕС?

Както и преди година, данните за 2017 г. сочат, че общо 10 от 28-те членки имат между 8 и 32% по-високо благосъстояние.

Реклама

Най-високо, както споменахме по-горе, е нивото на ФИП в Люксембург (32% над средното), следват Германия с 22% и Австрия (17 на сто). Единствено в Дания (14%) от топ 10 обаче се отчита ръст спрямо година по-рано.
В челото са още Белгия, Финландия, Холандия, Швеция и Франция.
БВП на глава от населението
Показателят БВП на глава от населението, измерен през стандарта на покупателната способност, също показва доста съществени разлики в различните членки от ЕС.
Той варира от 253% в Люксембург до 49% в България. Пред нас с 62 и 63% са Хърватия и Румъния, както и Латвия и Унгария с 67 и 68%.
В челото са още Ирландия (181%) Холандия и Дания (128%), Австрия (127%) и Германия (124%).
Припомняме, че БВП е основният измерител на икономическата активност в отделната държава.
Източник: profit.bg

Изпреварили сме румънците във всяко едно отношение

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ИЛИ Е ЛУД, ИЛИ Е ЗА ЗАТВОРАИзпреварили сме румънците във всяко едно отношениеДори в борбата с корупциятаГледайте и слушайте!

Gepostet von Новините от България am Montag, 21. März 2016

Масово Българи отиват да работят в Румъния, а не идват Румънци да търсят работа у нас, те идват само на почивка по морето ни !

Loading...

В Румъния надниците са между 6-12 евро на час, такива пари никой не печели у нас !
Бойко Борисов не вижда Българи да бягат за Румъния това е лъжа !

Виж още от: bulpress.eu


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.